RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Маєте право: як зарахувати в 2023 році пенсійний стаж догляд за онуками

В Україні до страхового стажу зараховують період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Цей догляд може здійснювати не тільки мати, а й батько, баба, дід, інший родич, усиновитель чи опікун.

Про те, чи можна додати до страхового стажу період догляду за внуками, розповів експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін.

Якщо людина доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримує допомогу на догляд за дитиною, і за неї сплачують щомісяця страхові внески в сумі не меншій за мінімальний страховий внесок, то такій людині зарахують до страхового стажу догляд за внуками.

Читайте також: На пенсію у 2023 році виходитимуть по-новому: що зміниться і кого торкнеться

У законі "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" не вказано, що догляд за дитиною повинна здійснювати саме мати, тому баба чи дід також мають право на допомогу на дитину й зарахування періоду догляду до страхового стажу, якщо вони застраховані.

Коробкін наголосив, що у квітні 2018 року в Україні запрацювала система, завдяки якій автоматично проводять перерахунок пенсії громадянам, які працюють. Якщо в людини були незараховані періоди страхового стажу, тобі той час, коли вона сплачувала страхові внески, то відбуваввся автоматичний перерахунок пенсії до стажу. У ПФУ не мають права скасовувати такий перерахунок.

Раніше "Апостроф" повідомляв, хто з українців може вийти на пенсію уже в 50 років.