RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Не тільки Patriot: які ракетні системи дадуть США Україні майже на 2 млрд доларів

США виділяють Україні черговий пакет військової допомоги на суму 1,8 мільярда доларів. До нього вперше увійдуть зенітно-ракетні комплекси Patriot та високоточні бомби для винищувачів.

Про це пише Associated Press із посиланням на офіційних осіб.

Ця інформація з'явилася напередодні візиту президента України Володимира Зеленського до Вашингтона, де у нього запланована зустріч з лідером США Джо Байденом. За словами співрозмовників видання, йдеться про розширення Сполученими Штатами передових озброєнь для зміцнення протиповітряної оборони України проти шквалу російських ракетних ударів.

Читайте також: Зеленський відбув у США: перші подробиці

Про пакет мають оголосити 21 грудня, зокрема до нього увійде зброя на суму близько мільярда доларів із запасів Пентагону та ще 800 мільйонів доларів у рамках Ініціативи сприяння безпеці України, яка фінансує зброю, боєприпаси, навчання та іншу допомогу.

Він включатиме:

  • комплекти боєприпасів Joint Direct Attack,
  • ракети для високомобільної артилерійської ракетної системи,
  • тисячі артилерійських та мінометних снарядів,
  • вантажівки,
  • ракети класу "повітря-земля" HARM.

"Поки що неясно, коли саме Patriot прибуде на лінію фронту в Україні, оскільки американським військам доведеться навчати українські сили використанню високотехнологічної системи. Навчання може тривати кілька тижнів і, як очікується, проводитиметься на полігоні Grafenwoehr у Німеччині", - уточнили джерела.

Білий дім підтвердив передачу Україні ракетної батареї Patriot.

"Президент Джо Байден оголосить новий великий пакет майже 2 мільярдів доларів допомоги Україні у сфері безпеки. Він міститиме дуже важливий аспект: батарея ракет Patriot, яка стане критично важливим активом для захисту українського народу від варварських нападів Росії на критичну інфраструктуру України", - йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується, що США також будуть залучені до навчання українських військових управлінню Patriot у третій країні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в США зробили заяву з приводу передачі Іраном Росії балістичних ракет.