RU  UA

Окупанти стягують війська до Енергодару і продовжують терор: мер про ситуацію в місті

У тимчасово окупованому Енергодарі напружена ситуація: російські окупанти стягують військову техніку, розміщуючи її посеред житлової забудови, блокують шляхи евакуації мирних українців і руйнують систему опалення.

Про це в етері Апостроф TV розповів мер Енергодара Дмитро Орлов.

Зараз у місті залишилося 15 тисяч населення (до початку повномасштабної війни було 53 тисячі осіб), які не можуть евакуюватися через дії росіян. Разом з цим існують проблеми з постачанням товарів першої необхідності.

Читайте також: На Запорізькій АЕС ситуація небезпечна: у МАГАТЕ зробили заяву

"Окупанти не дають запустити опалення в будинки, запустивши хоча б один блок ЗАЕС. Руйнується система опалення через підключення міні-котелень", - додав Орлов.

Співробітників ЗАЕС росіяни змушують підписували контракти з Росатомом, але персонал опирається.

Водночас російські окупанти проводять евакуацію родин колаборантів і в Енергодарі, й інших населених пунктах Запорізької області, хоч це відбувається не масово. Тим часом у місті не приживаються гауляйтери: за 10 місяців повномасштабної війни окупанти призначили вже п'ятого, не з місцевих, і населення ставиться до нього вороже.

Натомість у місті стало більше ворогів, зокрема, додалися кадирівці, які слідкують за новомобілізованими окупантами. Вони та окупаційна "адміністрація" також займаються мародерством шкіл, дитячих садочків, об'єктів інфраструктури тощо.

"Переміщення військ відбувається в сусідніх селах. Техніку ховають серед приватних домівок", - наголосив мер.

Раніше "Апостроф" повідомляв, коли російські окупанти можуть втекти з Енергодару.