RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Загальна мобілізація: кого можуть призвати у 2023 році

У зв'язку з повномасштабним російським вторгненням в Україні оголосили загальну мобілізацію – на даний момент військовий стан діє до 19 лютого 2023 року і цілком можливо, що його продовжать.

Кого можуть закликати у 2023 році йдеться у законі "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Читайте також: Мобілізація до ЗСУ: кого забирають насамперед і скільки часу навчають

Варто зазначити, що мобілізацію проводять одночасно у всіх областях України, щоб поповнити лави ЗСУ. Вона стосується всіх органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних сил України, інших військових формувань, органів та сил Громадянської оборони України, галузей національної економіки, державних та приватних підприємств, установ та організацій.

В Україні призвати можуть будь-якого військовозобов'язаного чоловіка віком від 18 до 60 років, придатного до військової служби або запасника (резервіста). Однак, перевага надається тим, що вже має досвід у військовій справі. У той же час, всі військовозобов'язані особи повинні з'явитися до територіального центру комплектування (ТЦК) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Необхідну кількість призовників визначає Генштаб та РНБО, після чого проводять мобілізацію у чотири етапи, відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій.

Під час першої черги оперативного резерву підлягають призову колишні військові до 40 років, які мають бойовий досвід служби в армії за контрактом або під час однієї з попередніх мобілізації хвиль (служили в АТО/ООС).

У другу чергу оперативного резерву закликають військовослужбовців, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

На третьому етапі закликають військовозобов'язаних мобілізаційного резерву – громадян, які закінчили військові кафедри вищих навчальних закладів, як офіцери запасу та не прозивалися на попередніх етапах мобілізації.

На четвертому етапі мобілізації призиваються громадяни, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу.

Раніше ми писали, які 9 категорій не підлягають призову до української армії.