RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Начальник – не Бог: в Україні вводять жорсткі штрафи за цькування працівників на роботі

З 23 грудня, в Україні набрав чинності Закон, який встановлює адміністративне покарання за мобінг працівників. За це передбачено штраф та громадські роботи.

Про це повідомляє "Право в умовах війни".

Мобінг - це цькування, тобто систематичні тривалі навмисні дії чи бездіяльність роботодавця, окремих працівників чи групи працівників трудового колективу, спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділову репутацію. Він може бути у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення щодо працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Відповідно до Закону, за цькування працівника суд має право:

  • накласти штраф від 850 до 1700 гривень або застосувати громадські роботи від 20 до 30 годин;
  • визначити штраф для фізичних осіб – підприємців, посадових осіб у розмірі від 1700 до 3400 гривень або застосувати до них покарання у вигляді громадських робіт на строк від 30 до 40 годин.

Читайте також: Суттєво менше, ніж до війни: в Україні оновили рівень середньої зарплати

Якщо мобінг скоїла група осіб або особа, яку вже було покаранно за подібні дії, розмір штрафу становить від 1700 до 3400 гривень, а годинник громадських робіт від 30 до 50.

Якщо у повторному цькуванні співробітника викрито підприємців або посадових осіб, штраф становитиме від 3400 до 6800 гривень, а термін громадських робіт - від 40 до 60 годин.

Раніше "Апостроф" розповідав, якими будуть зарплати, пенсії та соцвиплати у 2023 році.