RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

В Україну повертаються "кольорові" графіки відключень світла: що потрібно знати

Незважаючи на відчайдушні спроби російських окупантів спричинити блекаут в Україні регулярними ракетними обстрілами, у тому числі і в новорічну ніч, енергетики роблять все можливе, щоб у кожному домі було світло - з 3 січня в більшості областей країни починають діяти графіки відключення електроенергії.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Читайте також: Українцям пообіцяли стабільний інтернет навіть у разі блекауту: у чому суть

Варто зазначити, що графіки дещо видозмінені та складаються з трьох кольорів:

  • Білого, що свідчить про увімкнення світла;
  • Сірого - світла в цей час немає;
  • Світло сірого, що означає можливе відключення електроенергії зі збільшенням дисбалансу в енергосистемі.

Щоб дізнатися час вимкнення світла у своєму будинку, необхідно ввести адресу на сайті постачальника електроенергії. Якщо ж адреси немає - таке також може бути, оскільки нововведення ще тестують - можна зателефонувати або написати постачальнику.

Енергетики наголошують, що ймовірність відключення світла в "світло сірий" період буде залежати цілком і повністю від самих споживачів і, якщо більшість навчитися економити, не буде потреби відключати електроенергію. Вони порекомендували у цей період відмовитися від використання пральної та посудомийної машин, пилососу, електрочайника та інших побутових приладів, які споживають багато електрики.

Варто зазначити, що через зменшення споживання електроенергії підприємствами на свята, простим громадянам світло не відключали. Не останню роль у цьому відіграло і суттєве потепління. Однак із похолоданням та закінченням вихідних генерації електроенергії не вистачатиме на всіх споживачів, тому графіки все-таки доведеться повернути.

Однак якщо Росія перестане обстрілювати критичну інфраструктуру України, після закінчення зими ситуація значно покращиться.

Раніше ми писали, що українцям розповіли, як довго ще триватимуть відключення світла.