RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Від мобілізації не втекти: українців за кордоном зобов'язали ставати на військовий облік

У зв'язку з повномасштабною війною з російськими окупантами в Україні триває загальна мобілізація та діє заборона на виїзд за кордон військовозобов'язаних чоловіків, за винятком деяких категорій. Ті, хто вже перебуває в іншій країні, має стати на військовий облік у дипустанові.

Це прописано у прийнятій 30 грудня 2022 року постанові №1487 Кабміну "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів".

Згідно з документом, закордонні дипломатичні установи України отримали нові обов'язки та повноваження щодо взяття на військовий облік українців, які перебувають за кордоном.

Так, посольства та консульства України в іноземних державах мають вести військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку. Українців, які перебувають на консульському обліку, досягли призовного віку та не мають відстрочки чи звільнення від призову на строкову військову службу, мають інформувати про його початок в Україні.

Читайте також: Чи буде в Україні масова мобілізація: Резніков озвучив відповідь

Також дипустанови повинні протягом семи днів з дня взяття на консульський облік або зняття з нього повідомляти про призовників, військовозобов'язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем знаходження таких громадян обліку.

Читайте також матеріал "Апострофа": Потреби війни: якою буде мобілізація в 2023 році