RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

ЗМІ розповіли деталі про причетність до "морської схеми" Христини Король заступника міністра Васькова

Затримання громадської діячки Христини Король СБУ в Одесі витягнуло на поверхню деталі багатомільйонної афери з видачею документів морякам. Корупційний ланцюжок тягнеться до заступника міністра інфраструктури.

Про це пише "Стопкор".

СБУ підозрює Король у створенні системи поборів з моряків та організації схеми для виїзду з України ухилянтів. Видачу "білого квитка" оцінювали у 6 тис дол, а прайс за оформлення сертифікатів та складання іспитів для моряків сягав від 4,5 до 8 тис.

"Прибуток зі схеми ймовірно отримували: Валерій Постолатій, керівник так званого "Навчального центру фахівців морського транспорту", від імені якого видавались документи морякам, та начальник слідства Приморського відділу поліції Андрій Мащенко. А веде цей ланцюжок аж до заступника міністра інфраструктури України Юрія Васькова", - пише видання.

У сюжеті "Першого міського" телеканалу був фрагмент, коли чоловік Король розповів, як вона та Постолатій за гроші прискорювали видачу паперів, штампували сертифікати в обхід реєстрів.

"Схема працювала без збоїв, допоки в Україні не прийняли закон 3944, який передбачав запровадження єдиної електронної бази. Це перекривало грошові потоки ділкам. Аби корупційна схема продовжила приносити мільйони, Христина Король та Валерій Постолатій вирішили, чого б це не вартувало, зірвати введення єдиної електронної бази для моряків", – пише видання.

У хід пішли проплачені мітинги і провокації, що підтвердив Святослав Захарченко, якого Король та Постолатій "найняли для організації проплачених мітингів та масовки для них, але в результаті підставили". В Одесі почали проходити акції та пікети, які очолювала Король. Схемники вдавались до зриву роботи центра сертифікації моряків. Ділки залучили Андрія Мащенка, начальника слідчого відділу Одеського районного управління поліції, "який зміг організувати тиск на електронний реєстр з боку правоохоронців". Як розповів чоловік підозрюваної, на "липових" довідках робили печатки, і на підставі них видавалися документи про непридатність громадянина до служби в армії ("білий білет").

"Мені завжди було цікаво, хто замовляє музику, і Христина проговорилася. Вона сказала, що це – Юрій Васьков", – розповів Захарченко.

Юрій Васьков – заступник міністра інфраструктури, раніше - голова АМПУ та начальник Одеського порту, що встиг "засвітитись" у низці корупційних скандалів. В мережі було відео, де Король домовляється з Васьковим про посаду в міністерстві. Чоловік Христини вказує, що саме Васьков допомагав їм видавати документи в обхід реєстру.

"У рамках досудового слідства органи МВС за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора розглядали факти злочинної змови компаній Васькова з іноземними зернотрейдерами, які через кишенькові офшорні компанії вивели з України мільйони доларів… Махінаціями компаній Васькова зацікавилися не лише в Україні, а й у США", - зазначається в матеріалі.