RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Бої за Соледар: експерт вказав на велику помилку окупантів

Російські окупанти розпочали активний наступ на Соледар , але не змогли окупувати місто, вони зробили серйозну тактичну помилку.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військово-політичний оглядач гурту "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

Читайте також: Українські бійці продовжують запеклі бої у Бахмуті та Соледарі: актуальні карти боїв

"Для того щоб здійснити наступ необхідна велика концентрація живої сили та техніки. Частково ці сили та засоби були відволікані від Бахмута. Це і частки Вагнера, і армійських корпусів ЛДНР. Зараз у Соледарі ці сили знищуються. Зайшовши на східну околицю міста окупанти не можуть просуватися далі. Водночас позиції під Бахмутом ослаблені", - розповів він.

За словами експерта, центр та захід Соледара знаходяться під контролем ЗСУ. У міських боях українські військові показують себе набагато краще, ніж росіяни. Тож говорити про оточення ЗСУ у Соледарі поки що не доводиться.

Коваленко також розповів, що росіяни не змінили тактику.

"Вони використовують штурмових груп, які, по суті, є суїцидниками. Це завдає їм величезних втрат, які вони не встигають повноцінно компенсувати. Також вони мають проблеми з обмеженим боєкомплектом для артилерії. Якщо операція затягнеться, у них виникне снарядний голод". У той же час взяття Соледара не є ключовим стратегічним фактором , швидше за все, Пригожин просто хоче продемонструвати хоч якийсь результат, перебіг подій залежить від того, які завдання поставлені перед ЗСУ Якщо завданням є тривала оборона, вона може тривати дуже довго. Водночас, росіяни вже починають відчувати нестачу ресурсів", - розповів Коваленко.

Також він розповів про ситуацію у Сватовому.

"У цьому напрямку спостерігається імітація наступу з боку росіян. Але в Луганській області формуються умови для контрнаступу. І, можливо, скоро росіянам доведеться перейти до оборони" , - розповів він.

Щодо мобілізації, то росіяни продовжують набирати живої сили. Проте за місяць вони втрачають до 50 тисяч особового складу (убитими та пораненими). Тому для компенсації втрат їм потрібні нові призовники. 300 тисяч, які вони вже мобілізували, переважно компенсували понесені раніше втрати.

"Тому, щоб накопичувати ударні угруповання, їм доведеться мобілізувати 150-200 тисяч осіб. Хоча є сумніви в тому, що вони здатні підготувати таку кількість солдатів. Адже попередні 300 тисяч за три місяці вони підготувати не зуміли", - розповів про ситуацію військовий експерт.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чому російські окупанти стали ще більше боятися настання ЗСУ.