RU  UA

Вбивця "шахедів": експерт з озброєнь пояснив цінність литовських систем L70

Литва планує передати Україні автоматичні зенітні гармати ближньої дії L70 та боєприпаси до них. Ці системи дуже ефективні для знищення іранських дронів-камікадзе Shahed.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт з озброєнь, головний редактор Defence Express Олег Катков

"Bofors L70 – це загальновизнана за ефективністю зенітна система, як швейцарські Oerlikon, які встановлені на ЗСУ Gepard. Це дві конкуруючі гармати, які і досі залишаються у строю, активно використовуються, зокрема, встановлюються на кораблях. Для розуміння, зенітні установки Bofors L70 встановлені на шведські БМП CV90, які вважаються, напевно, одними з найкращих у світі. До речі, Британія також оголосила що поставить близько 150 зенітних систем і, скоріше за все, мова йде саме про ці L70", – сказав експерт.

За словами Каткова, ця система буде дуже ефективною в боротьбі з іранськими "шахедами".

"L70 мають автоматизовану систему з централізованим радіолокаційним постом, який здійснює наведення цих зенітних гармат. Людина там потрібна лише для заряджання цих систем. А зараз ще мова йде про встановлення сучасних тепловізійних приладів та оптикоприцільні станції, які дозволяють працювати в будь-який час доби та забезпечувати високу точність. При цьому для знищення таких цілей на кшталт "шахеда" потрібно буде менше однієї черги, тому що установка має дуже потужний 40-мм калібр", – пояснив він.

Як писав "Апостроф", у середу, 11 січня, у Львові відбулася зустріч президентів Польщі, України та Литви – за її підсумками польський лідер Анджей Дуда підтвердив готовність передати Україні роту танків Leopard.