RU  UA

Космічні ціни, відсутність ліків і не лише: як живе Бердянськ в окупації

У тимчасово окупованому Бердянську критична соціальна й гуманітарна ситуація через дії російських загарбників, які й самі постраждали від свого мародерства: їм немає де лікувати своїх поранених і приймати загиблих.

Про Бердянськ в окупації в етері Апостроф TV розповів заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов.

Росіяни вже встигли облаштувати на території бердянського аеропорту імпровізовану авіабазу, де розмістили гелікоптери, але наразі невідомо, чи стане ця "авіабаза" запасним варіантом для ворога на тлі ударів ЗСУ по Чаплинці, оскільки в окупаційного війська з кожним днем все менше можливостей для маневру.

Читайте також: Крим дедалі ближче: окупанти переносять одну з авіабаз, фото із супутника

Ворожі гелікоптери постійно літають уздовж азовського узбережжя, зокрема, вони вивозять поранених окупантів на територію Криму або у РФ.

"Для рашистів це зараз велика проблема. Лікарні в місті та найближчих селах вони розграбували, медичної допомоги люди тут не отримують, але рашистів зараз більше турбує те, що вони взагалі не мають ніякої інфраструктури для прийому загиблих, яких дуже багато. Поки морози, проблема не така помітна, але як тільки стане тепліше, то на окупованих територіях почнуться серйозні санітарні проблеми, впоратися з якими окупанти просто не здатні", - додав Дудукалов.

Уся соціальна й гуманітарна ситуація в Бердянську в катастрофічному стані. Серед головних проблем це високі ціни, наприклад, фольга для випікання коштує 300 гривень, тоді як на підконтрольній Україні території її вартість у середньому 50-65 гривень; обмін валют і ліки. За словами заступника, російські ліки жахливої якості, які взагалі не допомагають у лікуванні.

"Але люди тримаються і чекають на ЗСУ. Щодо колаборантів, то російські паспорти отримали близько 10% містян. Переважно це люди старшого віку та молодь, яка пішла працювати в "організації", створені іншими колаборантами. Відкрию "секрет": скільки і кому було роздано "паспортів", добре відомо. Така інформація стабільно надходить до представників України, які безпосередньо займаються подібними питаннями. Притягнення колаборантів та посібників до відповідальності – це лише питання часу", - наголосив заступник голови Бердянської районної ради

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Бердянську нещодавно пролунали потужні вибухи.