RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Мова йде про тисячі: Туреччина може допомогти у масовому поверненні з Росії полонених українців

Україна та Росія обговорюють створення можливого гуманітарного коридору за участі Туреччини, за допомогою якого додому з полону можуть повернутися тисячі військовослужбовців та цивільних.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповів омбудсмен Дмитро Лубінець.

За його словами, ініціатива про створення гуманітарного коридору виникла під час переговорів із уповноваженою РФ з прав людини Тетяною Москальковою.

Читайте також: До України з Росії повернулися два хлопчики: що відомо, фото

"У турецької сторони є певні можливості впливати на позицію Росії з окремих питань, щоб вона виконувала домовленості, активізувала процеси. Коли виникла ідея коридору, звичайно, ми на неї погодилися", - підкреслив Лубинець і додав, що цю ініціативу окремо обговорили з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Під час зустрічі з Москальковою, як зазначає омбудсмен, також обговорювалося посередництво Анкари у зерновому коридорі, через що чиновник висловив сподівання, що ініціатива щодо гуманітарного коридору буде такою ж успішною. Лубинець вважає, що повернення полонених в Україну має стосуватися всіх громадян незалежно від їхнього статусу – військовослужбовці чи цивільні.

"Ми намагаємося зараз довести російській стороні, що з пораненими потрібно дотримуватися Женевської конвенції, яку ратифікували і Україна, і Росія, і щоб Туреччина включилася до цього процесу. При чому російська сторона погоджується, що ми маємо діяти виключно на підставі Женевської конвенції", - продовжив Лубинець в інтерв'ю журналістам і додав, що Туреччина висловила готовність прийняти у себе звільнених із полону поранених громадян, які після лікування повернуться до України.

Раніше ми розповідали, що 8 січня відбувся черговий обмін полоненими, за підсумками якого до України повернулося 50 бійців.