RU  UA

​Загибель Монастирського у Броварах: експерт вказав на важливий момент з гелікоптером

Гелікоптер Super Puma, який 18 січня розбився у Броварах разом з керівництвом МВС, дійсно мав певні технічні проблеми, але вони були усунуті виробником. Перед отриманням гелікоптерів Україною, вони також проходили технічне обслуговування та модернізацію та успішно виконували завдання.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт з міжнародної безпеки, військовий експерт Тарас Жовтенко

"Справді була інформація, що саме ця модель Super Puma мала певні проблеми, які пов'язані з основним несучим гвинтом, тому що сам по собі гелікоптер, після додаткової модернізації став трошки важчий, ніж розраховували агрегати в заводському виконанні. Але після того, як кілька європейський країн призупинили його експлуатацію, виробник провів домодернізацію і ця проблема була вирішена. Україна брала ці гелікоптери не нові, перед тим, як ми їх отримали, вони пройшли все технічне обслуговування та модернізацію, щоб їх можна було експлуатувати надалі. Цей тип гелікоптерів і саме цей борт неодноразово використовувався ДСНС та виконував інші завдання і все було з ним нормально. Тобто не можна казати, що конкретно ця модель спричинила цю катастрофу", – пояснив експерт.

Як писав "Апостроф", внаслідок падіння вертольота біля дитячого садка у Броварах постраждали 25 осіб, 11 з них – діти. Станом на ранок 19 січня у лікарнях залишаються 16 людей: пацієнтів було госпіталізовано до Броварської лікарні та опікового центру у Києві.