RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

ЗСУ продовжують наступати у Сватового та Кремінної: актуальні карти боїв

Йде 332-й день повномасштабної війни з російськими окупантами, українські військові продовжують наступ у Сватового та Кремінної, а окупанти готуються до тривалої оборони у Запорізькій області.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни ISW.

Луганський напрямок

20 січня російські та українські війська продовжували наступальні операції в районі Сватового. Українці відобразили наступ окупантів у районі Новоселівського (15 км на північний захід від Сватового).

Українські сили також продовжують контрнаступальні операції у районі сусідньої Куземівки (15 км на північний захід від Сватового). Росіяни перебувають у небезпечному становищі, оскільки вони не мають інших населених пунктів у безпосередній близькості, яких можна було б відступити.

Донецький напрямок

Окупанти продовжують наступальні операції у районі Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 січня, вказують на те, що російські війська, ймовірно, захопили східну частину Солі (15 км на північ від Бахмуту).

Російські джерела продовжують хибно стверджувати, що війська РФ близькі до оточення Бахмута, тоді як вони досі не перерізали жодної великої української наземної лінії зв'язку в Бахмуті з Сіверська, Слов'янська та Костянтинівки. Російським силам потрібно буде відрізати більшу частину цих доріг і просунутися далі довкола Бахмута, щоб розпочати оперативне оточення міста.

За оцінками аналітиків, малоймовірно, що окупанти в найближчому майбутньому зможуть здійснити оперативне оточення, оскільки нещодавні наступи з метою захоплення невеликих населених пунктів, які не мають великого тактичного значення, швидше за все, призвели до ще більшого послаблення російської живої сили та техніки в цьому районі.

Читайте також: У лютому Росія може почати великий наступ з трьох напрямків: карта

Південний напрямок

Війська РФ у Запорізькій області все ще, ймовірно, готуються до оборонної операції у довгостроковій перспективі. Водночас російські джерела стверджували, що 20 січня російські війська незначно просунулися у Запорізькій області.

20 січня також з'явилися фото знищеної російської системи ППО С-400 в Ілліному Запорізькій області, що стало першою підтвердженою бойовою втратою російської системи С-400 в Україні.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні ліквідовано вже понад 120 тисяч російських окупантів.