RU  UA

Leopard і Abrams проти російських танків: думка військового аналітика

Танки Leopard, які Україні погодилась передати Німеччина, та американські Abrams, які ще можуть передати США, досить схожі за своїми характеристиками та незрівнянно якісніші за російські зразки танків.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий аналітик Олексій Гетьман.

За його словами, Leopard та Abrams дуже схожі, тому що в середині минулого сторіччя була програма, за якою США та Німеччина планували розробити спільний проєкт танка, який би став на озброєння країн НАТО. Але потім їх плани розійшлися і кожен зробив окремий танк.

"В Abrams використовується газотурбінний двигун, він бере трохи більше пального, в них краща броня, ніж в Leopard. А Leopard нам корисний тим, що їх багато на території континентальної Європи і можна їх швидко перекинути. Плюс є станції обслуговування для ремонту, а от ремонтувати танки Abrams у нас поки немає де, хоча є така станція в Польщі", – пояснив Гетьман.

Україні необхідно сформувати щонайменше дві-три танкові бригади, кожна з яких має налічувати приблизно сто танків.

"Тому якщо нам поставлять 300 танків, можна казати про три-п'ять танкових або механізованих бригад. І треба щоб принаймні стільки ж танків було в резерві, тому що вони можуть зламатися, їх можуть підбити. До речі, танки Abrams воювали у Перській затоці, там у танковий боях з радянськими танками було знищено близько тисячі одиниць техніки, з яких втрати Abrams оцінувалися всього у 9 танків. Зрозуміло, що порівнювати Abrams з російськими танками неможливо, це просто небо та земля", – сказав військовий аналітик.

Як писав "Апостроф", Американський лідер Джо Байден висловив готовність передати Україні кілька танків Abrams.