RU  UA

Чи отримає Україна F-16 після "Рамштайну-9": озвучено прогноз

Майбутнє засідання Контактної групи з питань оборони України "Рамштайн-9" не буде глобальною, а лише, по суті, доповненням до останньої зустрічі.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів екс-глава Служби зовнішньої розвідки, генерал армії Микола Маломуж.

За його словами, під "Рамштайну" не вирішуватиметься питання по літакам F-16, хоча може бути прийняте якесь принципове рішення щодо їх передачі у якійсь видимій перспективі, по проведенню навчань, тобто, це десь мінімум півроку.

Читайте також: Колишній командувач сил НАТО наполягає на передачі Україні винищувачів F-16

"Навіть якщо буде політичне рішення і міністри оборони приймуть якусь концепцію передачі, хто та скільки передає, але, на жаль, ця авіаційна коаліція до наших наступальних дій на фронті не встигне", - зауважив військовий.

Микола Маломуж зазначив, що багато західних експертів зараз кажуть, що їх країни не готові до винищувачів F-16, а також існують проросійські лобісти, які переконують, що цей крок розв'яже руки Росії щодо війни з НАТО.

"Але ми це питання підіймаємо і є усі перспективи, що рішення про передачу літаків буде прийнято, якщо не F-16, то інші, наприклад, британського виробництва, або модернізовані Міг-29 чи Міг-31, які ми освоїли і які можемо негайно вводити у стрій", - розповів він про плани, додавши, що таким може бути "перший пакет".

А от "великий пакет", куди входитимуть й американські F-16, залишається, за його словами, у перспективі.

Нагадаємо, Сполучені Штати можуть не встигнути до ймовірного весняного наступу поставити Україні обіцяні танки Abrams, оскільки це дуже складна техніка, яка вимагає серйозної підготовки. Про це заявила заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд.