RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Допомога, компенсація за комуналку та виплати за працевлаштування: кому надано допомогу під час війни

В Україні після початку війни влада, міжнародні організації та волонтери продовжують підтримувати переселенців. Оформити можна як фінансову, так і гуманітарну допомогу.

Про те, які зараз існують програми допомоги, повідомляє "Апостроф".

Читайте також: В Україні урізали виплати безробітним: з чим це пов'язано

Допомога від уряду

Зокрема, фізособи-підприємці та наймані працівники з територій, де тривають бойові дії, мають право на виплату 6,5 тисяч гривень. Її легко оформити через сервіс держпослуг "Дія".

Хоч зараз заявки на виплати відіслати неможливо, гроші отримали ще не всі. Затримка пов'язана із великим напливом охочих. Реєстри досі опрацьовують усю інформацію.

Також передбачена щомісячна державна допомога на проживання переселенців:

  • 2 тис. грн дорослому;
  • 3 тис. дітям та людям з інвалідністю.

Для її отримання потрібно надіслати заявки. До 30 квітня минулого року це можна було зробити дистанційно через програму "Дія". Зараз виплати ВПО надходять не всім, тільки мешканцям певних громад.

Компенсацію у 450 гривень можна оформити за комунальні послуги. Її можуть отримати ті, хто дав притулок у себе вдома ВПО. Розмір компенсації визначається на рівні 30 грн за кожен день період з 1 жовтня минулого року до 31 березня 2023 року.

Щоб отримати кошти, потрібно:

  • написати заяву про готовність дати притулок людям орган місцевого самоврядування (ОМС) за місцем проживання чи через портал Прихисток;
  • віднести заяву в ОМС під час поселення ВПО;
  • до п'ятого числа кожного місяця повідомляти ОМС про кількість днів та переселенців, що проживали;
  • одержати гроші.

Щоб отримати гроші за працевлаштування ВПО, потрібно:

  • подати заявку на компенсацію можна через портал "Дія".

Кошти вже можна отримати за перший та другий місяць роботи переселенця.

Міжнародна допомога переселенцям

Таку допомогу переселенці можуть отримати від Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні. Обсяг виплат становить 2,5 тис. грн на особу. Виплати здійснюватимуться на підставі даних із інформаційної бази ВПО.

У місії Червоного Хреста визначатимуть самі, кому надавати допомогу, на підставі відомостей з Єдиної інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб та інформплатформи "єДопомога".

Допомога від ЮНІСЕФ для багатодітних українських сімей, які постраждали від війни. Багатодітним родинам виплачують допомогу у сумі 2,2 тис. грн. раз на місяць. Для цього треба заповнити анкету на сайті ЮНІСЕФ.

Фіндопомога від ООН наразі триває в регіонах, які приймають велику кількість переміщених осіб: у Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Полтавській.

Розмір допомоги становить 2,22 тис. грн на кожного члена сім'ї. Допомогу виплачують протягом трьох місяців, тобто загалом – 6,66 тис. грн на кожного члена родини.

Нагадаємо, мешканцям Дніпра, квартири яких зруйнувалися внаслідок російського ракетного удару 14 січня, виплатять компенсацію в розмірі мільйон гривень.