RU  UA

Чим F-16 перевершують російські "сушки": український військовий вказав на нюанси

Винищувачі F-16, які може отримати Україна, перевершують за озброєнням та функціоналом російські Су-24.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

Читайте також: Скільки і які винищувачі отримає Україна: у Повітряних силах розкрили подробиці

За його словами, F-16 - це легкий винищувач, а Су будь-якого класу - це важкий винищувач. Тобто різниця у півтора раза за габаритами, удвічі - за вагою, два двигуни у "сушки".

"F-16 і Су дуже складно порівнювати за льотно-технічними даними, а ось по озброєнню та функціоналу F-16 краще "сушку", - зазначив він.

Примітно, що F-16, особливо останніх модифікацій, може працювати як чотири в одному. Є штурмовики - літаки, які працюють по техніці та живій силі противника, це так звані літаючі танки. Є бомбардувальники на кшталт Су-24. Є винищувачі, як МіГ-29, і є перехоплювачі. F-16 може нести озброєння цих чотирьох типів літаків: бомби, керовані ракети "повітря – земля", ракети "повітря-повітря", що самонаводяться, і може вести повітряний бій, використовуючи наявне озброєння, зокрема, гармату.

"Тут ми отримуємо чотири до одного, і цей літак виграє за рахунок озброєння. Авіоніка на нових модифікаціях F-16 далі бачить, далі збиває та знищує. І все одно, який це буде літак. На озброєнні F-16 перемагає будь-який російський літак. Професійні льотчики Росії розуміють, що F-16 для них - смерть, і F-16 - смерть льотного складу Росії", - наголосив Роман Світан.

Раніше "Апостроф" писав, що окрім Польщі, яка планує передати Україні винищувачі F-16, армія може отримати подібну авіацію від Франції.