RU  UA

Серйозні люди говорять про це не просто так: експерт оцінив передачу Україні літаків F-16

Відповідь американського президента Джо Байдена на запитання журналістів щодо постачання Україні літаків F-16 була на кшталт: "відчепися, хлопче".

Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив експерт з авіації Валерій Романенко.

Якщо "серйозні люди" говорять про те, що літаки дадуть, то така тема не виникає з повітря, переконаний він.

Читайте також: Байден анонсував нові переговори із Зеленським: відома тема

Ця тема обговорюється й виділення коштів від Сенату на підготовку українських пілотів – це основний момент, бо якщо США виділяє гроші, вони мають бути використані за призначенням.

"Я не здивуюся, якщо наші хлопці вже літають на тренувальних варіантах. Я не можу цього стверджувати, але я знаю американців. У порівнянні з ними, німці нехлюї", - зазначив експерт.

Він переконаний, що у разі передачі Україні винищувачів F-16, вони будуть у безпеці, адже на кожному аеродромі Повітряних Сил ЗСУ є інфраструктура захисту літаків від ракетних ударів.

Російські "Іскандери" не зможуть вразити більшість цих залізобетонних укриттів. До того ж, літаки будуть розосереджені й їх не триматимуть на одному аеродромі, зазначив експерт, додавши, що можна також використовувати літаки з аеродромів спільного використання, тобто використовувати злітну полосу міжнародних аеропортів.

Але потрібно готувати наземний склад, офіцерів бойового управління, адже F-16 ефективно працюють лише в інформаційному забезпеченому полі про обстановку в повітрі, про кількість, типи та напрямки руху ворожих літаків, розміщення ЗРК, можливості ворожої радіоелектронної боротьби тощо.

"І все це пілот має отримувати в режимі реального часу", - наголосив Валерій Романенко, додавши, що тоді літак F-16, який вигравав усі повітряні бої з радянськими чи російськими літаками, виконає завдання та повернеться неушкодженим.

Нагадаємо, що українській армії будуть передані десятки танків Abrams M1 та сотні одиниць бронетехніки і вже з зовсім скоро Сполучені Штати планують оголосити про новий пакет військової допомоги Україні.