RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Окупанти ведуть наступ за кількома напрямками: зведення Генштабу та карти боїв за 5 лютого

Протягом 5 лютого, 347-го дня повномасштабного російського вторгнення, окупанти завдали декілька потужних ударів по цивільній інфраструктурі Харкова, Дружківки Донецької області та Херсона. Також загарбники примусово виселяють мирних жителів з міста Токмак Запорізької області, крадуть обладнання для переміщення водою у Херсонщині та залучають медичний персонал з Росії на Луганщині.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ у Facebook.

Читайте також: Росіяни вдарили по Чорнобаївці та ліцею у Херсоні: фото та відео руйнувань

"Противник продовжує проводити перегрупування на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках", - йдеться у повідомленні.

За 5 лютого внаслідок російських атак повністю зруйновано п’ятиповерхівку вищого навчального закладу у Харкові, є п’ятеро поранених цивільних, у Дружківці на Донеччині пошкоджено чотири багатоповерхівки і дитячий садочок, постраждали чотири мирних жителі, а в результаті 40 обстрілів з РСЗВ по цивільних об’єктах Херсона пошкоджено декілька житлових будинків, є загиблі та поранені.

Загроза масштабних російських авіаційних та ракетних ударів по всій Україні залишається високою.

Детально про ситуацію на лінії фронту можна дізнатися за допомогою карт боїв DeepStateMap.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках не зафіксовано наступальних угруповань ворога. Щодо обстрілів, то їх зазнали райони населених пунктів:

  • Сеньківка Чернігівської області;
  • Сопич, Бояро-Лежачі, Волфине і Олександрівка на Сумщині;
  • Гур’їв Козачок, Стрілеча, Глибоке, Красне, Зелене, Гатище, Вовчанськ, Варварівка, Землянки і Дворічна на Харківщині.

Крім того, окупанти обстріляли райони таких населених пунктів:

На Куп’янському напрямку:

  • Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка на Харківщині;
  • Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку:

  • Терни на Донеччині;
  • Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Кремінна, Діброва і Терни на Луганщині.

Фото: deepstatemap.live

На Бахмутському напрямку:

  • Спірне, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Залізне та Нью-Йорк на Донеччині.

Фото: deepstatemap.live

На Авдіївському напрямку:

  • Семенівка, Авдіївка, Орлівка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

Фото: deepstatemap.live

На Новопавлівському напрямку:

  • Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива і Нескучне на Донеччині.

На Запорізькому напрямку окупанти атакували понад 20 населених пунктів. Серед них:

  • Новопіль, Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове та Кам’янське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку російські військові обстріляли понад 15 населених пунктів. Серед них:

  • Херсон, Золота Балка, Гаврилівка, Качкарівка, Милове, Берислав, Веселе, Микільське, Антонівка, Дніпровське та Гончарне на Херсонщині.

Крім того, у Покровському Луганської області у місцевій амбулаторії рашисти розгорнули польовий шпиталь з медичним персоналом та хірургами, яких привезли з РФ.

У Токмаку Запорізької області російські загарбники примусово виселяють цивільне населення з їхніх помешкань на вулицю, аби заселити туди місцевих колаборантів, які працюють у тому числі у складі “правоохоронних органів”.

Також російські бойовики проводять обшуки у селі Кринки на Херсонщині, аби викрадати в будинках мирного населення човні, водні двигуни та інше обладнання для переміщення водою.

У свою чергу, українська авіація 5 лютого завдала дев'ять ударів по районах зосередження рашистів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два райони зосередження російських військ та їхній склад боєприпасів.

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Нагадаємо, глава Міністерства оборони України Олексій Резніков заявив, що з понеділка, 6 лютого, стартують навчання українських екіпажів на танках Leopard. Вони проводитимуться за кордоном.