RU  UA

​Чому важливо "посадити" на санкції "Росатом": роз'яснення експерта

В наступному пакеті санкції Заходу необхідно ввести обмеження щодо російського "Росатому", від діяльності якого російський бюджет отримує мільярди доларів щороку. Без цих грошей росія ще більше наблизиться до моменту свого розпаду.

Про це в ефірі "Апостроф" TV заявив експерт-міжнародник Тарас Семенюк

"Хотілося б, щоб нові санкції Заходу охопили сферу діяльності "Росатому", яка оперує АЕС, їх будівництвом та обслуговуванням, від чого росія отримує до бюджету мільярди доларів щороку. Через обмеження на продаж нафти, росія вже недоотримує 20% надходжень до бюджету. А оскільки російські регіони дотуються з федерального бюджету, то особливо найбільш відсталі регіони не будуть отримувати достатнє фінансування, відповідно, грошей у людей не буде, а життя буде ще більш жалюгідним", – каже експерт.

Він нагадав, що свого часу СРСР розвалився саме через економічну неспроможність, яка відбулася внаслідок довготривалої холодної війни.

"Зараз немає холодної війни, але є гаряча війна, яка ще більше виснажує ресурси, і санкції досить необхідні, хоч вони мають довгостроковий ефект. Експерти вважають, що російська економіка буде стагнувати вже весною-літом цього року і їй все тяжче буде утримувати армію. Тому вони зараз хочуть захопити якомога більше територій, а потім вести переговори про зупинку війни. Але ця зупинка означатиме фактичну фіксацію позицій на яких зупинилася росія. Нас це не влаштовує, і саме тому зараз Володимир Зеленський в Європі наполягає на передачі нам всієї необхідної техніки", – пояснив Семенюк.

Як писав "Апостроф", Рада Європейського Союзу вирішила продовжити санкції проти окремих секторів російської економіки.