RU  UA

Наскільки доцільні ракетні удари Росії по Україні: коментар експерта

Військові експерти пояснили, чим керуються росіяни, завдаючи масових ракетних ударів по українській території.

Про це розповів Апостроф TV військовий оглядач з Ізраїлю Давид Шарп.

Читайте також: ЗСУ збили ракету точним пострілом із ПЗРК: відео

Так, за його словами, логіка у росіян очевидна - це стратегія, якої дотримуються з 10 жовтня 2022 року.

Перша і головна мета - завдати серйозної шкоди економіці України, створивши більш-менш нестерпні умови для багатьох її мешканців та порушити функціонування економіки. У тому числі спровокувати втечу громадян за кордон.

"Можна говорити і про якийсь військовий аспект, коли ті чи інші підприємства, які хоч якось працюють на "оборонку", щоб їхня робота не змогла. Але головне – це, звичайно ж, економічні збитки Україні, створення додаткових витрат, спроба таким чином змусити населення тиснути на владу, щоби влада пішла на компроміси з Росією", - наголошує він.

Ще одна мета - це додаткові витрати, які випадають на Захід. Він змушений надавати велику економічну допомогу, зокрема в енергетичній сфері.

"І, нарешті, такий ще військовий момент, що Україна на відбиття ударів чи то безпілотниками, чи то крилатими ракетами за цілями в глибині території країни, змушена виділяти додаткові ресурси. Це і кадрові ресурси - ті ж мобільні групи ППО та просто засоби ППО, і, нарешті, велика кількість боєприпасів, які тією чи іншою мірою дефіцитні. І тут величезне значення - це допомога західних союзників, постачання боєприпасів, ракет для зенітних комплексів, чи то радянського виробництва, чи, тим більше, західного. Знову ж таки - це додаткові витрати для західних країн", - переконаний він.

Проте Росія подібними діями не зможе досягнути того, що має бути для неї головним - у військовому плані це практично не дає жодного результату, оскільки армія має бути незалежна та автономна від енергетичної системи країни.

Раніше "Апостроф" писав, що у п'ятницю російське окупаційно-терористичне військо здійснило масований запуск з ракет по Україні з території РФ та з акваторії Чорного моря.