RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Відмовили у медичній допомозі: у Росії помер кримський активіст

У слідчому ізоляторі російського Новочеркаська помер 60-річний політв'язень з Криму Джеміль Гафаров, який був заарештований 27 березня 2019 року і потребував регулярного діалізу нирок.

Про це повідомляє "Кримська солідарність" із посиланням на адвоката Лілю Гемеджі.

"Я зателефонувала до СІЗО, мені повідомили, що він помер. Сказали, що його сьогодні заберуть до моргу", - повідомила юрист.

Читайте також: Росіяни після обшуків вивозять кримських татар у невідомому напрямку: фото та відео з Криму

Джеміль Гафаров перебував у неволі майже 4 роки. У 2019 році, коли його заарештували, вже було відомо про те, що він має хронічні хвороби. Крім того, в суді неодноразово пред'являлися документи, що підтверджують його інвалідність, — хронічна ниркова недостатність та пов'язані з цим хвороби серця.

2017 року, до порушення кримінальної справи, він переніс великий інфаркт. Того ж року йому діагностували хронічну ниркову недостатність із порушенням фільтрації нирок. Політв'язень потребував регулярного діалізу нирок, який в умовах СІЗО було проводити неможливо, однак суд у Ростовській області РФ відмовив про переведення під домашній арешт.

Гафарову викликали швидку допомогу на декілька судових засідань.

У січні, після оголошення вироку, стан 60-річного Джеміля Гафарова різко погіршився. Він майже не вставав на ноги, скаржився на пекучий біль у грудях і визнав у суді, що не може не тільки готуватися до процесів, а й перебувати на них. Проте належної медичної допомоги кримському активісту в СІЗО ніхто не надавав.

Нагадаємо, у колонії міста Новотроїцьке в Росії помер незаконно засуджений на 12 років 61-річний українець Костянтин Ширінг.