RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Собор Трьох Святителів: традиції свята та сильна молитва

Православні українці у неділю, 12 лютого, за Юліанським календарем, відзначають Собор Трьох Святителів або День Трьох Святих, коли вшановують святих Григорія Богослова, Івана Золотоуста та Василя Великого. Християни східного обряду вірять, що на це свято можливо примирити розлучене подружжя та навіть заклятих ворогів.

"Апостроф" розповідає про традиції Собору Трьох Святителів, а також публікує сильну молитву до них, яку треба промовляти цього дня.

Читайте також: Собор Трьох Святителів: головні заборони та традиції свята

Традиції

Віряни 12 лютого відправляються на святкові богослужіння, де прославляють Трьох Святителів. Святому Григорію моляться за зміцнення віри, святому Івану – про зцілення душі та тіла, святому Василю Великому - про заступництво у науці та навчанні.

До святкового столу роблять страви з диких звірів. Також у цей день лісні тварини починають так званні "звірячі весілля", коли самці борються за самок.

Знахарі у Собор Трьох Святителів намагалися примирити ворогів та розлучені подружжя за допомогою особливої молитви на примирення. Перед молитвую стіл треба застилати новою скатертиною, а потім поставити ікону Трьох Святителів.

Молитва

О, всеблаженні святителі - Василію Великий, Григорію Богослове та Йоане Золотоустий! Вислухайте нас, недосконалих і грішних, що молимось до Господа через ваше заступництво, і занесіть молитву нашу до милостивого і чоловіколюбного Бога, перед Яким ви стоїте сьогодні в радості святих і з хорами ангелів. Умоліть Його чоловіколюб’я, щоб Він не осудив, але пробачив нам беззаконня і провини наші, та нехай вчинить з нами згідно з благаннями нашими та по милості й доброті Своїй. Випросіть нам у Христа і Бога нашого мирне і спокійне життя, здоров’я душевне і тілесне, родючість землі і у всьому всякий достаток і добробут, і щоб не на зло нам обернулись добра, даровані від щедрого Бога, але на славу Його і на прославлення вашого заступництва.

Нехай - через це заступництво - Своєю всеблагістю і благодаттю Господь дасть нам богоугодно перейти шлях земного життя; визволить нас від повітряних митарств і Духом Своїм Святим наставить і провадить нас на дорогу, яка веде в оселі праведних, де безустанний голос тих, що торжествують, і безконечна насолода тих, що оглядають невимовну доброту Божого лиця. Свою Церкву святу від розколів і єресей збереже та, зрештою, її первісну вселенську єдність і цілісність відновить, вірних укріпить, заблудлих наверне і дарує всім те, що потрібне для спасіння і слави Божої; подає нам усім ваше архіпастирське і святе благословення, щоб, ним бережені, ми визволились від всякої біди і напасті. Вислухайте моління наше, святителі Христові, і моліть безустанно за нас всесильного Бога, що Його славлять і Йому поклоняються в трьох Особах, і Йому належить всяка слава, честь і влада на віки вічні. Амінь.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2023 року.