RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чи можливі в Україні потужні землетруси: сейсмолог НАН дав невтішну відповідь

Сейсмолог Національної академії наук України Олександр Кендзера припускає, що землетруси, які нещодавно сталися у Туреччині та забрали життя 22 тисяч людей, все одно зачеплять усю територію України. Найпотужніші поштовхи можуть бути на Одещині.

Про це він повідомив в етері національного телемарафону "UAРазом".

Читайте також: Дива трапляються: у Туреччині з-під завалів врятували українку та її маленького сина, фото

Кендзера пояснив, що землетруси залежать від швидкості руху плити, що зумовлює накопичення енергії. За його прогнозами, Україну все ж таки зачеплять природні катаклізми, питання лише у часі, тому що країна знаходиться на одному з Туреччиною сейсмоактивному поясі. Він постійно генерує підземні поштовхи.

"Цей пояс утворився через те, що Євроазійська плита тисне на Арабську та Африканську плити. Очевидно, що рух цих плит зупинити неможливо, тому рано чи пізно там будуть землетруси", - зазначив фахівець.

Водночас сейсмолог прогнозує, що найпотужніші поштовхи на українській території будуть інтенсивністю 8 балів за шкалою Ріхтера. Вони можуть відбутися на південному заході Одещини.

Він також повідомив, що є зона Вранча у Румунії, землетрус на сейсмоактивній плиті якої можуть відчути жителі України. Місцеві сейсмоактивні зони виявлені біля тимчасово окупованого Криму та на Закарпатті.

Нагадаємо, 3 листопада в Одеській області вранці відчули землетрус, епіцентр якого був у Румунії з магнітудою 5,4.