RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Влаштував родичів завдяки схемам: журналісти розповіли про скандали навколо сумського "слуги народу" Романько

Близькі родичі депутата Сумської обласної ради від "слуг народу" Олексія Романька після обрання його до обласної ради швидко почали демонструвати успіхи у бізнесі.

Про це повідомляється у матеріалі "Апострофа".

Його племінниця була звичайною студенткою і жила в одному із гуртожитків Києва, а зараз – не лише власниця великої кількості ділянок сільгоспземель, а й займається діяльністю з моделювання брів у Шостці, що підтверджує її Instagram, але вона не зареєстрована ФОП та ймовірно не сплачує податків. У лютому 2023 року вона стала власницею "Заводу Сател" – першого підприємства Олексія Романька (лісове господарство) зі 100% статутного капіталу.

Дружина брата Романька є приватним підприємцем і стала регулярно вигравати тендери щодо постачання деревини держустановам за рахунок бюджету. У 2021-22 вона виграла 7 тендерів: один передбачає постачання паливних брикетів ДП "Укрпошта" на понад 45 млн грн. Номер телефону у тендерній документації ФОП Романько Марина Олександрівна, фігурує у конкурсній процедурі з купівлі майна підприємства-банкрута ТОВ "Шостка-тепло", яке було викуплено "ЕЛЬБРУС ПІВНІЧ", засновником якої у реєстрах є Олексій Романько. Майно "Шостка-тепло" куплено за 194 тис. грн, у той час, як стартова ціна становила понад 6 млн грн.

Мати депутата окрім 45 ділянок є власницею елітної нерухомості у Києві на 140 тис. дол, будинку в Шостці на 244 кв.м та складського приміщення.

Як йдеться у матеріалі, восени 2022 у ЗМІ повідомляли про причетність депутата до розкрадання майна підприємців під приводом "націоналізації": понад 40 вагонів з дизпаливом та зрідженим газом на близько 27,7 млн грн було присвоєно зловмисниками. За фактом злочину відкрито кримінальне провадження № 62022170040000021, а одному з фігурантів схеми - голові Шосткінської РДА Віктору Губенку вручено підозру. У квітні 2021 сумський активіст Ярослав Бондаренко оприлюднив розслідування, в якому звинуватив Романько в незаконному продажу деревини. За словами Бондаренка, у Шостці співробітники поліції зупинили і відправили на штрафмайданчик авто, завантажене деревиною, яка не мала спецчіпів - ліс був вирубаний незаконно. Поліція повернула автомобіль та ліс власнику – Олексію Романько.

"За трохи більше двох років перебування при владі Олексій Романько встиг стати фігурантом одразу кількох корупційних скандалів. Схоже, і керівництво партії "Слуга народу" і правоохоронці Сумщини мають вже більш ніж достатньо підстав ретельно розібратися в діяльності цього депутата, а у жителів Шосткінщини та Сумщини – замислитись, чи потрібні їм такі "слуги", - підсумували журналісти.