RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Пропагандисти випадково "засвітили" базу окупантів у Луганську: фото

На території покинутої шахти біля тимчасово окупованого Луганська, де раніше ліквідували "генпрокурора" т.зв. "ЛНР", у селищі міського типу Ювілейний, працює велика ремонтна база військової техніки російських військ.

Про це повідомляє ресурс Радіо Свобода, який провів аналіз фото трофейної української САУ "Гвоздика", опублікованого одним із пропагандистських телеграм-каналів, близьких до ПВК "Вагнера".

"Свіжий трофей. Українську САУ 2С1 "Гвоздика" було захоплено союзними силами", - йшлося у дописі, який, до речі, зараз вже видалений.

Читайте також: "Ленд-ліз" по-російськи: окупанти покинули під Харковом техніки на 130 млн доларів, фото

Видання знайшло першоджерело знімка та провело геолокацію. Першим фотографію САУ опублікував в одній із заборонених в Україні соцмереж 55-річний житель міста Омськ Володимир Лапін. Він зробив це того ж дня, 3 лютого, але на 40 хвилин раніше, ніж пропагандисти. З профілю Лапіна випливає, що за радянських часів той служив у ВДВ, а восени 2022 року відправився брати участь у т.зв. "спеціальної військової операції". Нині, як пише сам Лапін, він уже повернувся до Омська.

Декілька знімків у профілі Лапіна зроблено на території покинутої шахти "Луганська", розташованої на південний схід від Луганська.

Радіо Свобода вивчило супутникові знімки території шахти, зроблені 7 січня цього року, і з'ясувало, що фото захопленої української "Гвоздики" було зроблено у її південній частині.

На інших фотографіях у профілі Лапіна видно цехи, заповнені російською військовою технікою, а також процес її ремонту.

Як мінімум один із знімків, опублікованих Лапіним, можна відзначити як зроблений на території "Луганської".

Скупчення військової техніки на території шахти "Луганська" було вперше відмічено у 2015 році.

Військова техніка тут добре помітна і на супутникових знімках "Яндекса" і Google: у російського сервісу вони відносяться до 2019 року, у Google - до червня 2020 року, тобто "Луганська", мабуть, безперервно використовувалася бойовиками і російською армією з 2015 року для ремонту техніки та, можливо, складування боєприпасів.

Геолокація "Гвоздики" та профіль Лапіна дозволяють стверджувати, що вона використовується з цими цілями і досі, зазначає Радіо Свобода.

Нагадаємо, що у мережі з'явилося відео знищення російських окупантів у районі Бахмута Донецької області.