RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Розстріл на Майдані 20 лютого: українці згадують події 2014 року

18–21 лютого 2014 року, у самому серці української столиці пройшли наймасовіші з початку Майдану зіткнення протестувальників та силовиків. Це дні, після яких змінилося абсолютно все – Революція, наша країна, кожен українець...

"Апостроф" згадує, що вдалося з'ясувати за ці гори, як просуваються суди і що заважає розкрити всю правду про ці сторінки нашої історії.

Читайте також: Коли Путін пішов на Україну з танками, багато хто зрозумів Майдан-2014 - датський історик

Масштаби смертей, які відбувалися у ці дні, перевернули свідомість мешканців нашої країни. Загалом за три дні у Києві вбили понад 70 людей, ще майже 20 протестувальників померли у лікарнях. Така кількість убитих змусила ВРУ розпочати екстрене засідання. У той час президентська більшість припинила своє існування. 236 нардепів, які прийшли до Ради, одноголосно віддали свої голоси за відміну "антитерористичної" операції Служби безпеки України.

Слідство

До 2018 року слідство встановило причетність до розстрілів 20 лютого 34 особи. П'ятеро людей опинилися у Святошинському суді, решту оголосили в розшук. Також у 2022 році був заарештований боєць спецпідрозділу Нацгвардії "Омега". Його підозрюють у вбивстві протестувальника 20 лютого на Інститутській. Крім того, упродовж 2022 року українські слідчі продовжували збирати докази проти тодішніх чиновників, яких підозрюють у організації злочинів того періоду.

Також продовжують суди проти "беркутівців". Колишнім бійцям спецрозділу - Павлу Аброскіну, Сергію Зінченку, Олександру Маринченку, Сергію Тамтуру, Олегу Янішевському, оголосили підозру в розстрілі протестувальників на Іститутській, але вони заперечують свою провину.

Міжнародні організації

За даними Моніторингової місії ООН, під час Революції загинули 98 людей. Серед них 84 – протестувальники, 13 – правоохоронців та людина, яка виявилася випадковою жертвою. В Amnesty international повідомили про те, що до 2019 року Генрокуратура визначила 441 підозрюваного, більшість із них на той час були силовиками, чиновниками чи суддями. Старший директор офісу Генсекретаря Amnesty International Колм О'Куанахайн 19 лютого закликав владу України негайно розслідувати ці справи. Батьки та родичі загиблих, як і решта українців, також чекають справедливості та покарання для всіх винних у смертях наших Героїв, які віддали життя за Свободу.

Нагадаємо, ГБР завершило восьмирічне розслідування злочинів проти Майдану , скоєних вищими посадовими особами держави під керівництвом колишнього президента Віктора Януковича, який втік.