RU  UA  EN

Четвер, 30 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 травня

29 травня

Всі новини

З Днем святої Світлани: значення імені та історія свята 26 лютого

У неділю, 26 лютого, День ангела святкуватиме Світлана. Вважається старовинною традицією у православному християнстві вшановувати пам'ять святого, ім'я якого дали людині при народженні.

"Апостроф" публікує історію свята та значення імені.

Читайте також: Церковний календар на лютий 2023: найважливіші свята та дата початку пасхального посту

Історія свята та значення імені

Відомо, що ім'я Світлана виникло у 18 столітті на території, де жили слов'яни. Складається з двох слів – "світло" та "лан" (у древніх русичів означало "земля"). Тож, ім'я означає "Світло Землі".

Воно набрало популярності завдяки мелодійності.

Церква згадує святу преподобну Світлану (Фотинію) Палестинську. Їй можна молитися в будь-яких життєвих труднощах, святу просять про здоров'я, щасливе сімейне життя. Вона допомагає людям, які перебувають у поїздці річковим і морським транспортом.

Світлані єдиній вдалося врятуватися під час шторму, коли корабель розбився на тріски. Вона змогла схопитися за дошку і приплисти до скелі, де її зустрів блаженний Мартіанін. Він допоміг дівчині піднятися на скелю. Фотинія на скелі провела шість років, день і ніч вихваляючи Господа за те, що дарував їй життя.

У такі дні варто дякувати своїй покровительці, молитися їй і ходити в храм. Православні люди в День Ангела сповідуються та причащаються.

Раніше "Апостроф" повідомляв, коли Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) перейде на новий календар.