RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Вони не мали потрапити в обіг: в Україні за рідкісну монету можна отримати 10 тисяч, фото

В Україні виставили на продаж за 10 тисяч гривень рідкісну монету номіналом 25 копійок 1992 року випуску.

Лот з'явився на онлайн-торгах на спеціалізованому порталі.

Читайте також: В Україні за монету в 1 копійку просять більше 40 тисяч гривень: як вона виглядає

Унікальність монети у тому, що вона була випущена в тиражі, який мали б знищити і не допустити до обігу. Все - через помилку.

Йдеться про рідкісний різновид монети 25 копійок 1992 року, який нумізмати називають "Англійський чекан". Викарбували монету англійськими штемпелями на Луганському верстатобудівному заводі. Точний тираж невідомий. На її аверсі щит випуклий, а тризуб вдавлений, тоді як мало б бути навпаки, як у решти 25 копійок.

Так, під час розробки ескізів художники неправильно зобразили рельєф, затемнивши фон і тризуб. За даними ескізами у Британії виготовили пуансони для карбування монет та відправили в Україну - на Луганський верстатобудівний завод. Пуансони аверсу і герба мали випуклий тризуб, що під час карбування давало зворотний ефект.

Масово їх не карбували, тільки використовували для налагодження процесу карбування монет. Всі їх мали переплавити, проте на аукціонах час від часу з'являються такі 25 копійок.

Також ми писали, що в Україні унікальну монету номіналом 10 копійок продають за чималі гроші – за "браковану" монету продавець просить майже тисячу доларів.