RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Багато хто порушує і не знає про наслідки: українцям нагадали про "сезонний" штраф на 150 тисяч

Українцям загрожують багатотисячні штрафи за спалювання сухої трави, листя та іншого рослинного сміття. У деяких випадках це порушення може завдати шкоди сімейному бюджету у 100 тис. грн.

Про це повідомлять "Апостроф".

Читайте також: В Україні підвищили штрафи для "шашличників" та паліїв трави: скільки доведеться платити

Навесні, щойно починає тепліти, українці починають масово спалювати суху рослинність на своїх присадибних ділянках, поблизу лісу чи в полі, не замислюючись про наслідки такого "господарювання". Насправді ж шкода від спалювання листя і сухої трави підступна і надзвичайно небезпечна.

Крім безпосередньої загрози людському здоров'ю, спалювання листя та сухої трави призводить і до інших негативних наслідків:

  • у сухому листі згоряють зимуючі в них корисні комахи;
  • руйнується ґрунтовий покрив, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми;
  • вогонь знищує насіння та коріння трав'янистих рослин, ушкоджує нижню частину дерев та чагарників та верхні частини їх коріння;
  • знищення листяної підстилки призводить до збільшення промерзання грунту в 2-4 рази;
  • при спалюванні трави на присадибних ділянках та стерні на полях виникає загроза виникнення пожеж, займання житлових будинків.

Тому за це порушення в Україні можуть серйозно покарати копійкою. Так, за спалювання трави, листя та іншого рослинного сміття потрібно буде заплатити штраф від 3060 до 6120 грн.

Але це не межа. Так, штраф для посадових осіб становить від 15 до 21 тис. грн. Але й цю суму можуть збільшитись, якщо пожежа перекинеться на великі території (поле, луг, пасовища) та території природно-заповідного фонду.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що в Україні хочуть посилити покарання для водіїв.