RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Контрнаступ ЗСУ та активні дії ворога: свіжі карти боїв

Йде 378-й день повномасштабної війни з російськими окупантами, вони продовжують наступати на п'яти напрямках і окопуються в Запорізькій області, готуючись до ймовірного весняного контрнаступу ЗСУ.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Луганська та Харківська області

Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу Гряниківки (54 км на північний захід від Сватового), Невського (17 км на північ від Кремінної), Білогорівки (10 км на південь від Кремінної), та Спірне.

Опубліковані 7 березня геолокаційні кадри з російськими військами, які штурмують українські позиції на північний захід від Кремінної, вказують на обмежений поступ росіян. Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай заявив, що російські війська не можуть захопити Стельмахівку (15 км на захід від Сватового) та Невське. Він зазначив, що окупанти збільшили кількість ударних хвиль на Кремінському та Білогірському напрямках.

Бої на Донбасі

Російські війська, ймовірно, захопили східну частину Бахмута після контрольованого відходу звідти українських військ. Крім того, геолокаційні кадри також показують поступ росіян у південно-західному Бахмуті. У Генштабі України повідомили, що російські війська продовжують штурм Бахмута, а українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний схід від Бахмута поблизу Федорівки (15 км на північний схід) та Білогорівки (20 км на північний схід); на північний захід від Бахмута в районі Дубово-Василівки (6 км на північний захід), Ягідного (1 км на північний захід) та Железянського (10 км на північний захід); на захід від Бахмута в районі Іванівського (5 км на захід) та на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки (7 км на південний захід).

7 березня окупанти продовжили наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк. У Генштабі України повідомили, що вони вели безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки та Красногорівки (9 км на північ від Авдіївки), Новокалинового (10 км на північ від Авдіївки), Кам'янки (4 км на північний схід від Авдіївки), Північного (5 км на захід від Бахмута); на північно-західній околиці Донецька поблизу Первомайського та Невельського; та на південно-західній околиці м. Донецька біля м. Мар'їнка.

Водночас російські сили не вели жодних підтверджених наземних атак у західній частині Донецької області 7 березня.

Читайте також: Росія перекинула на фронт гармати 61-К зразка 1939 року

"Південна вісь"

Російське джерело стверджує, що українські війська намагаються провести операцію через Дніпро. 7 березня російський "воєнкор" заявив, що російська 126-а окрема бригада берегової оборони (22-й армійський корпус Чорноморського флоту) нібито відобразила українську спробу висадитися на острів Великий Потьомкін на південь від Херсонщини.

Росіяни будують оборонні споруди у Запорізькій області. 7 березня російський військовий блогер опублікував супутниковий знімок, на якому нібито видно, як російські війська будують оборонні рубежі на запорізькому напрямку, готуючись до українського контрнаступу у квітні 2023 року.

7 березня російські війська продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя та у Херсонській, Дніпропетровській та Миколаївській областей.

Як повідомляв "Апостроф", за добу 7 березня Сили оборони України ліквідували 700 окупантів і знищили десятки одиниць ворожої військової техніки.