RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Кому з українців не виплатять за тимчасове розміщення: озвучено категорії

Українці, які у своєму будинку надали прихисток внутрішньо переміщеним особам, мають право на отримання компенсації від держави.

Утім, як зазначають юристи БФ "Право на захист" є деякі виключення для отримання цих виплат.

Гроші від держави не можуть отримувати власники чи орендарі житла, які пустили до свого будинку родичів, навіть й зі статусом ВПО.

Читайте також: Підтримав переселенця – отримав грошову компенсацію: кому і за що платять

Згідно з наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, компенсація надається власникам або орендарям житла державної або комунальної власності, які безкоштовно розміщували у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім'ї у розумінні Сімейного кодексу, для покриття витрат, пов'язаних з безоплатним розміщенням внутрішньо переміщених осіб.

Сума компенсації розраховується виходячи з кількості днів, протягом яких житлове приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи, з дня розміщення, але не раніше дати взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

У період з 1 жовтня 2022 року по 31 березня 2023 року сума компенсації визначається на рівні 30 гривень за кожен людино-день. Сума компенсації за кожен людино-день в неопалювальний період визначається на рівні 14,77 гривні.

Водночас самі внутрішньо переміщені особи в разі проживання в родичів мають право на отримання допомоги на проживання в розмірі 2000 грн на дорослу людину та 3000 грн на дитину та особу з інвалідністю.

Читайте також матеріал "Апострофа" "Хто хоче отримати компенсацію за все майно, буде чекати грошей від Росії - Олена Шуляк"