RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Є лише один нюанс: чоловікам хочуть дозволити залишати Україну під час війни

Через широкомасштабне вторгнення Росії та оголошення загальної мобілізації в Україні військовозобов'язані чоловіки не можуть залишати межі країни – у Раді пропонують дозволити це робити деяким із них, за умови погодження з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Про це йдеться у законопроєктах №9075 та №9074.

Так, народні обранці пропонують дозволити виїзд із країни студентам, спортсменам та іншим громадянам, які не підлягають мобілізації, в умовах воєнного стану.

Читайте також: Є п'ять винятків: коли чоловікам можна не з'являтися у військкомат за повісткою

Зміни у законодавстві забезпечать можливість для українських студентів іноземних вишів чоловічої статі, а також інших громадян, які не підлягають мобілізації в особливий період, вільно виїжджати за кордон.

При цьому, якщо громадянин вирішує виїхати за кордон, він має офіційно зобов'язатися повернутися в Україну не пізніше закінчення терміну, на який він не підлягає мобілізації відповідно до чинного законодавства (або протягом 30 днів після виїзду за кордон).

"Спортсмени та інші військовозобов'язані, які бажають виїхати за кордон для участі у міжнародних спортивних заходах (тренери, лікарі, представники команд), мають додатково надати лист-підтвердження від центрального органу виконавчої влади або національної федерації з виду спорту з виїзду на міжнародний спортивний захід", - йдеться у повідомленні.

Серед поважних причин повернення в Україну пізніше за дозволений термін можна вказати: заборону на виїзд з країни перебування; стихійні лиха, катастрофи чи аварії; перебування на стаціонарному лікуванні; виконання завдань на користь України; а також інші обставини, які можуть перешкоджати виїзду із країни перебування.

Раніше ми писали, що в Міноборони розповіли, яка ситуація із мобілізацією в Україні.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.