RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

За порушення важливого правила в умовах війни українців можуть оштрафувати на 34 тисячі

В Україні триває воєнний стан, тому в темний час доби запроваджено комендантську годину, під час якої не можна пересуватися вулицею та перебувати у громадських місцях.

Як зазначають юристи, щоб перебувати в цей час на вулиці, необхідні спеціальні перепустки та посвідчення, які видає військова комендатура.

Перевіряти наявність спецперепустки можуть патрулі.

Читайте: В Одесі змінять тривалість комендантської години

Патрульні мають право затримувати та доставляти до органів Національної поліції осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;

відповідно до законодавства застосовувати заходи фізичного впливу, зброю та спеціальні засоби;

перевіряти в осіб посвідчення, документи, що засвідчують особу, документи, що підтверджують законність перебування на території України, та пропуску, а у разі їх відсутності — затримувати відповідних осіб та доставляти до органів чи підрозділів Національної поліції для встановлення особи;

тимчасово обмежувати чи забороняти на вулицях, дорогах та інших громадських місцях перебування чи пересування осіб, рух транспортних засобів, зокрема транспортних засобів іноземних, консульських установ чи представництв міжнародних організацій;

За відмову від виконання законного розпорядження чи вимоги патруля загрожує штраф, громадські чи виправні роботи чи адміністративний арешт на 15 діб. У разі, якщо порушник чинить опір, то йому загрожує штраф у розмірі від 17 000 до 34 000 грн або ж позбавлення волі до п'яти років.

Зазначимо, що з 13 березня по 17 березня на Херсонщині ввели подовжену комендантську годину, яка триватиме з 17:00 до 06:30, оскільки надійшла інформація про можливе перебування на території Херсона диверсійних груп ворога.

Нагадаємо, що у Міністерстві внутрішніх справ України пропонують не лише штрафувати порушників комендантської години, а й брати їх "на олівець", щоб у разі потреби ними зацікавилися центри комплектування ЗСУ.