RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Скандал навколо Шевченківської премії-2023: члени Комітету зробили жорстку заяву

Комітет Національної премії імені Тараса Шевченка, яку мали оголосити на день народження Кобзаря, 9 березня, а тлі скандалу через пропозицію доповнити нагороду додатковою номінацією "За внесок у перемогу", у четвер, 16 березня, склав повноваження.

Про це повідомила член комітету, українська журналістка Ірина Славінська, яка опублікувала відповідну заяву.

Читайте: "За відвагу та відданість правді": всесвітня премія відзначила заслуги журналістів з України

Члени комітету зазначили, що пропозиція про доповнення Премії новою номінацією, а фактично – паралельним конкурсом, застала їх зненацька.

"Ми згодні з тим, що потрібно відзначати значущі твори, створені не тільки після 2014 року, але й після 24 лютого 2022 року, а також не проминати активну участь митців і діячів культури у наближенні Перемоги. Проте ми висловлюємо свою незгоду з тим, щоби вводити нові номінації, критерії чи будь-які інші зміни до існуючого на сьогодні Положення щодо Національної премії України імені Тараса Шевченка 2023 року в прискореному порядку", – йдеться у заяві.

На думку членів Шевченківського комітету, подібні зміни виглядають непродуманими та деструктивними.

"На сьогодні, коли вже визначені переможці, коли країна чекає Указ і оголошення імен справедливо та за всіма процедурами обраних лауреатів Премії 2023 року, такі зміни мають вигляд непродуманих і деструктивних. Це підриває прозорість та виваженість процедур, пункти Положення та вагу Премії як стабільної і авторитетної інституції з чітким алгоритмом роботи. Поява нових номінацій або інші несподівані зміни в Положенні до нагородження вже визначених переможців підважує довіру до Премії як найвищої відзнаки за твори літератури та мистецтва в незалежній Україні", – зазначають члени Комітету.

Вони наголошують, що цьогорічні лауреати, визначені внаслідок голосування 15 лютого 2023 року, "були обрані у легітимний спосіб, без порушень букви і духу Премії, з дотриманням чинного Положення".

"Їхні твори та професійні заслуги відповідають високим стандартам головної державної премії в сфері культури. На наше переконання, цей вибір має бути зафіксований відповідним президентським Указом, який, згідно з Положенням, оприлюднюється в установленому порядку, як правило, до 9 березня року присудження Національної премії. Окрім недовіри до самої Премії як інституції, відкладення Указу також можна сприймати як недовіру до Комітету як експертної спільноти", – йдеться у заяві.

Також члени Шевченківського комітету звернули увагу, що номінованими можуть бути твори, оприлюднені протягом останніх п’яти років, але не пізніше як за пів року до їх висунення на здобуття Національної премії.

Водночас там зауважують, що ставляться з повним розумінням до ідеї запровадити особливу відзнаку для мистецьких творів, створених після початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 лютого, аби відзначити їхній внесок у Перемогу.

Члени комітету вважають важливою цю пропозицію, що потребує ретельного продумування і планування, зокрема щодо критеріїв, процедур висунення та відбору. Йдеться передусім про окреслення прозорого і справедливого алгоритму майбутньої відзнаки, наголошується у заяві.

Також члени комітету зауважили, що строк повноважень нинішнього складу комітету становить три роки та закінчився з врученням премії 2022 року. Проте члени комітету з огляду на організаційні виклики воєнного стану, погодилися на пропозицію, оформлену в Указі Президента України №770/2022 про те, що Комітет у чинному складі продовжить працювати під час воєнного стану та протягом двох місяців після його припинення чи скасування.

Заяву підписали: Дмитро Богомазов, Володимир Войтенко, Майя Гарбузюк, Тамара Гундорова, Ростислав Держипільський, Римма Зюбіна, Алла Мазур, Люба Морозова, Віктор Плоскіна, Юлія Сінькевич, Ірина Славінська, Остап Сливинський, Євгеній Стасіневич.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський, а разом з ним – і український народ – стали лауреатами премії імені академіка Андрія Сахарова.