RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Росія може піти в наступ на кількох напрямках, але є нюанс

Російські окупаційні війська перекидають свої підрозділи на різні ділянки фронту в Україні з ймовірною метою активізації наступальних операцій на нових напрямках – проте це не принесе очікуваних результатів, оскільки загальний весняний наступ окупантів наближається до завершення.

Такі висновки роблять аналітики Інституту вивчення війни, інформує "Апостроф" із посиланням на звіт ISW.

Зважаючи на повідомлення з боку Заходу щодо можливої спроби росармії розпочати новий наступ на інших напрямках, російські операції біля Бахмута здаються сповільненими.

Війська РФ провели лише незначні наступальні дії на півдні Бахмута, тоді як ЗСУ 21 та 22 березня здійснили контратаки на південно-західній та північно-західній околицях міста.

Водночас згідно з інформацією Генштабу ЗСУ 22 березня, наступальний потенціал російських військ в районі Бахмута знижується. Раніше українські офіційні особи також повідомляли про зменшення кількості бойових зіткнень у самому місті в останні дні.

21 березня офіційний представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі наголосив на можливості нового наступу російських сил у різних напрямках. Проте Міноборони Великої Британії повідомило про можливе зниження темпів наступальних операцій російських військ біля Бахмута, оскільки російське військове керівництво відтягує підрозділи на інші напрямки.

Читайте також: В армії Путіна проблеми під Бахмутом: дані аналітиків ISW

На цей час війська РФ нарощують темп своїх наступальних операцій в районі Авдіївки з метою оточення населеного пункту. Аналітики з ISW вважають, що це може бути зумовлено тим, що російські окупанти проводять операції в районі Бахмута, а також наступають в районі Вугледара, що наразі утримується українськими військами.

Раніше військовослужбовці 136-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади (58-а загальновійськова армія, ПВО) заявляли про те, що їх перекидають в район Вугледару для проведення штурмів, проте 21 березня російський "воєнкор" повідомив, що деякі частини цієї бригади зараз працюють на Авдіївському напрямку.

"Це очевидна зміна дислокації - якщо вона не є результатом невірного повідомлення з боку Росії - можливо, вказує на те, що російські сили віддавали пріоритет інтенсифікації операцій навколо Авдіївки, а не поновленню наступу на Вугледар", - зазначають експерти.

У звіті також наголошують, що російські війська також можуть стягувати більше сил до району Авдіївки з метою збільшення темпів наступу, проте підтверджених наступів у цьому районі 22 березня не було. ISW вважають, що російські наступи можуть спонукати ЗСУ піти з Бахмута та/або Авдіївки, хоча "нині ні те, ні інше не є ймовірним".

Додатково вказується, що за даними ISW, не вдалося підтвердити присутність російської 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї гвардійської танкової армії (Західний військовий округ) на території окупованого Луганська. Проте раніше з'явилися повідомлення про переформування цієї дивізії в Білорусі та її подальше перекидання до цього регіону, але зараз інформація не має підтвердження.

"Росіяни можуть задіяти цей підрозділ в одному або кількох вже розпочатих наступах або в новому наступі. Використання двох або трьох мотострілкових полків цієї дивізії, втім, навряд чи призведе до вирішального оперативного ефекту, враховуючи нездатність більших з'єднань досягти цього", - йдеться у звіті.

Раніше ми писали, скільки російських окупантів загинуло під Бахмутом.

  • Вас може зацікавити:

Стягує на себе ресурс окупантів: експерт про значення битви за Бахмут

Зливали дані про ЗСУ у Бахмуті: СБУ викрила агентурну групу військової розвідки РФ, фото листування

ЗСУ знищили російський бомбардувальник під Бахмутом: відео