RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Хто має право на виплати у разі втрати годувальника: роз'яснення Міноборони

У разі смерті військового пенсіонера його вдова може розраховувати на отримання частки від його пенсії, а у разі втрати військовослужбовця-годувальника право на пенсію мають батьки та дружина/чоловік годувальника, який загинув при виконанні службових обов'язків.

Про це інформує Міністерство оборони, посилаючись на Закон "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Пенсію у разі втрати військовослужбовця-годувальника можуть отримати громадяни, які мають на неї право, але не раніше ніж в 55 років, незалежно від тривалості страхового стажу.

Читайте: Чи можна в Україні отримати гроші за похорон пенсіонера: роз'яснення юриста

Розмір пенсійної виплати становить 70% заробітної плати загиблого годувальника членам сім'ї та дитині, але не менше ніж 7800 грн.

Якщо ж в сім'ї двоє та більше дітей - по 50% на кожну дитину, але не менше 6100 грн, - пояснили в Міноборони.

Також дана категорія громадян має право на призначення пенсії, якщо вони мають право на пенсію незалежно від віку, дострокову пенсію за віком, пенсію за віком на пільгових умовах, пенсію зі зменшенням пенсійного віку відповідно до закону, або є особами з інвалідністю.

При цьому, як пояснили у оборонному відомстві, у разі смерті військового, що не пов'язана з виконанням службових обов'язків, право на отримання пенсійних виплат мають батьки та дружина/чоловік годувальника.

"Умова отримання пенсії: досягли 60 років незалежно від наявності у них страхового стажу, або є особами з інвалідністю. Розмір пенсійної виплати: 30% заробітної плати померлого на кожного члена сім'ї", - пояснили у МОУ.

Також пояснюється, що незалежно від причини смерті годувальника, мінімальний (два прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб) та максимальний (10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб) розміри пенсії в разі втрати годувальника застосовуються до кожного непрацездатного члена сім’ї окремо.

Нагадаємо, раніше ми писали, як українцям підвищити розмір пенсії під час воєнного стану.

  • Вас може зацікавити:

Кому в Україні не перерахують пенсії: роз'яснення ПФУ

Майже півтори зарплати на руки: що відомо про підйомні виплати військовим та їхнім сім'ям

Українці можуть збільшити свою майбутню пенсію: що треба знати