RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

День пам'яті Георгія Побідоносця: історія святого, головні традиції і заборони

Щорічно православні віруючі 6 травня вшановують пам'ять святого Георгія Побідоносця (Юрія Змієборця). Ця дата має свої традиції і заборони, в цей же день власники імені Георгій відзначають іменини.

"Апостроф" розповідає про історію святого та традиціях свята.

Читайте також: Церковні свята у травні 2023: на які дні випадають найважливіші дати

Історія святого

Святий Георгій народився у III ст. в місті Бейрут, біля підніжжя Ліванських гір і був сином багатих батьків, які виховали його в християнській вірі.

Досягши повноліття, Георгій став воїном, після чого імператор Діоклітіан призначив його старшим воєначальником. Імператор не любив християнство і в 296 році наказав переслідувати і проганяти християн. Дізнавшись про це, святий Георгій роздав все своє майно бідним і прийшовши до Сенату відкрито заявив, що він християнин. Імператор почав переконувати Георгія зректися своїх переконань і принести жертву ідолам, обіцяючи йому при цьому земну славу. На це отримав відмову. Імператор наказав виштовхнути його списами з приміщення, але тверда сталь зігнулася, коли торкнулася тіла святого, не завдавши йому болю.

На іконах святий Георгій зображується на білому коні, списом проколюючи змія. Вважається, що неподалік місця, де народився святий, в озері жив змій, який своїм подихом умертвляв і пожирав людей. Жителі міста на вимогу жерців по черзі водили змію своїх дітей. А коли прийшла черга царської дочки, то і її повели. Усі плакали, а християни молилися за неї. Несподівано з'явився на білому коні святий Георгій і сказав дівчині, що він є воїном Христа Спасителя, і вдаривши змія списом, убив його.

Традиції

У давнину на Юріїв день кріпаки мали право за бажанням покинути старого пана і прийти до іншого, більш лагідного. Коли у 16 столітті цю традицію заборонили, з’явилася фраза: "Ось тобі, бабуся, і Юріїв день" - як символ невиправданих очікувань.

А ще на Юрія слухали воду у колодязі. Якщо шумить (чутно плескіт) - зима буде холодною.

Заборони

У день святого Георгія В цей день не можна було працювати з шерстю, розчісувати волосся і робити зачіски.

Вважається, що 6 травня на ніч не можна залишати на вулиці білизну. Ткож не можна цього дня лаятися, тому що можна стати жертвою блискавки під час грози.

Раніше ми розповідали про те, хто святкує іменини у травні.

Вас також може зацікавити:

З Трійцею! Красиві листівки, вірші та привітання у прозі

Троїцька батьківська субота: що потрібно і категорично не можна робити

Трійця: тексти та аудіо святкових молитов