RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

ЗСУ вже почали бити росіян румунськими РСЗВ: відео і характеристики зброї

У мережі показали кадри із застосування на полі бою українськими військовими румунських реактивних систем залпового вогню APR-40.

Відео опублікував Ukrainian Front у месенджері Twitter.

Читайте також: Канада передала для ЗСУ всі обіцяні танки Leopard 2: фото

Таким чином, появу РСЗВ з Румунії в Україні підтверджено вперше. Раніше про передачу такої техніки Збройним силам України не повідомлялося, інформує видання Defence Express.

Водночас скільки машин є у розпорядженні українських військових - наразі невідомо. Примітно, що раніше до поставок таких систем ЗСУ ставилися скептично.

Станом на 2022 рік на озброєнні румунської армії перебувало 134 одиниці РСЗВ APR-40, тому Україна могла отримати декілька десятків машин.

Що відомо про APR-40

APR-40 вважається ліцензійною копією радянської РСЗВ БМ-21 "Град", прийнятої на озброєння 1978 року. Основу такої техніки становить шасі вантажівки DAС.

Румунія має на озброєнні й модернізований варіант своєї РСЗВ APR-40 під назвою Larom. Головна особливість машини - можливість використовувати різні пускові контейнери як для вогню стандартними 122-мм ракетами, так і для 160-мм ракет IMI LAR Mk.4.

Враховуючи те, що цю модернізацію румуни розробляли разом з Ізраїлем (і для реекспорту потрібен дозвіл цієї країни), малоймовірно, що з APR-40 в Україну приїхала удосконалена версія. Відповідно до даних Military Balance, станом на 2022-й у Румунії було значно менше LAROM у порівнянні з APR-40 – лише 36 машин.

Нагадаємо, що Італія передала українським військовим десятки артилерійських установок M109L.

  • Вас також може зацікавити:

Перша за 5 років: НАТО та ЄС підписали декларацію, яка враховує російську загрозу

Добре себе показала: Залужний показав, як ЗСУ використовують САУ Krab, відео

В Україну прибули американські БТР Stryker: кадри з передової