RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Польщі знайшли дивні артефакти: вчені ламають голову, як статуетки опинилися поряд. Фото

Під час недавніх археологічних розкопок в селі Ключковиці у Польщі було зроблено цікаве відкриття: фігурки римських та єгипетських богів лежали поряд. Спочатку було знайдено дві давньоєгипетські бронзові статуетки I тисячоліття до нашої ери, що зображують Осіріса - бога родючості та землеробства. Поруч із цими фігурками було знайдено бронзове погруддя Бахуса (Вакха), римського бога вина, I століття нашої ери.

Про це пише ancient-origins.

Зазначається, що ці дивовижні знахідки настільки нехарактерні для території Польщі - вони навіть викликали у вчених сумніви щодо справжності цих артефактів. Виявилося, що статуетки колись належали родині Кленовських, які мешкали у Ключковицькому палаці до німецького вторгнення в Польщу під час Другої світової війни. Історичні записи, знайдені у щоденниках Марії Кленовської, проливають світло на її подорож до Єгипту в 1904 році. Чотири місяці вона провела в Каїрі та Олександрії, занурившись в багату культурну та історичну спадщину давньої цивілізації. Ймовірно, в цей період вона й купила дві фігурки Осіріса.

"Зі спогадів та листування Марії Кленовської, яку вона вела з Державним археологічним музеєм у Варшаві, ми знаємо, що вона планувала створити в Ключковицях кімнату старожитностей, в якій будуть представлені пам'ятки, виявлені в цьому регіоні та куплені під час подорожі", - розповів доктор Лукаш Мехович з Інституту археології та етнології Польської академії наук у Варшаві.

Читайте також: На Волині знайшли перстень 13-го століття: у чому унікальність артефакту

Він додав, що доля Марії після війни огорнута таємницею. Її чоловік трагічно загинув під час Першої світової війни, а її сина спіткала та сама доля під час Другої світової війни.

Вчені припускають, що сім'я Кленовських доклала великих зусиль, щоб сховати ці дорогоцінні артефакти від розграбування нацистами. Проте у 1942 році сім'ю виселили з палацу, а майно конфіскували та передали СС. Але ці статуетки вдалося сховати і вони були знайдені торік.

Для підтвердження версії вчених, дві фігурки Осіріса були відправлені до Воєводського управління охорони пам'яток у Любліні. Експерти перевірили автентичність фігурок і підтвердили, що вони зображують Осіріса - давньоєгипетського бога родючості, сільського господарства, потойбіччя і воскресіння.

Третя фігурка - бога Бахуса (римський аналог грецького Діоніса), який асоціювався з виноробством, садами, фруктами, рослинністю, родючістю, святом, релігійним екстазом та театром. По суті, Бахус був "визволителем від кайданів повсякденного життя, божественною істотою, яка ставила на перше місце задоволення".

Цей артефакт був виявлений у 1906 році отцем Антонієм Хотинським, капеланом родини Кленовських у Дратові (зараз Заглоба/Вжелув).

"Апостроф" писав, що в давньоєгипетському храмі археологи виявили зображення знаків Зодіаку.

Вас також може зацікавити:

У Швеції виявили дивовижну знахідку епохи вікінгів

Блискучі та гострі, як нові: археологи знайшли в кельтській гробниці ножиці, яким понад 2,3 тисячі років

В Іспанії археологи виявили астрогробницю віком 5 тисяч років: її могли використовувати для ведення календаря