RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Частина українців зможе підвищити пенсію вдвічі: юристи розповіли про механізм

Військові пенсіонери, які вийшли на пенсію після 2018 року, мають змогу збільшити свою пенсію майже на 50%. Однак робити це доведеться через суд.

Про це розповіли юристи Адвокатського бюро Івана Хомича "Обозревателю".

Читайте також: Українці можуть повторно сплатити добровільний внесок до пенсії: що потрібно знати

Юристи пояснюють, що розмір виплат таким пенсіонерам визначено, виходячи із прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 2018 рік. Цей прожитковий мінімум на 52% нижчий за діючий, а розмір виплат не змінився.

Тому вони рекомендують перерахувати пенсію в судовому порядку, виходячи з розміру прожиткового мінімуму на 2020-2023 роки. Саме це й призведе до збільшення виплати приблизно на 50%.

Якщо 2018 року прожитковий мінімум становив 1762 грн, то 2023-го – вже 2684 грн. Згідно з формулою, якщо основний розмір виплати військового пенсіонера зараз становить 13 000 гривень, після перерахунку він може збільшитись до 19 760 гривень.

"Саме такий перерахунок стосується лише військових пенсіонерів", – зазначили юристи. Таку можливість мають військові пенсіонери, які вийшли на пенсію після 2018 року та проходили службу в: Нацгвардії, Прикордонній службі, Службі безпеки України; Збройних силах України, Державній кримінально-виконавчій службі, Управлінні державної охорони, Державній службі з надзвичайних ситуацій, Службі зовнішньої розвідки.

Юристи зазначають, що у столиці звертатися з такими позовами слід до Київського окружного адміністративного суду. В інших містах також можна звертатися до адмінсудів.

Раніше ми розповідали, хто отримає підвищені пенсії у червні.

Вас також може зацікавити:

Доплати до пенсій за вік: хто та які суми має отримувати у 2023 році

Не всі українці можуть вийти на пенсію вчасно: у чому проблема

Введення в Україні накопичувальної пенсії: відрахування із зарплати хочуть збільшити втричі