RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

1 червня - День захисту дітей: як відзначають свято малюків у різних куточках світу

Завтра, 1 червня, українські діти, які вимушені ховатися у бомбосховищах від атак росіян, відзначатимуть Міжнародний день захисту дітей – свято радості та надії. Метою цього свята є привернення уваги до потреб та прав дітей у всьому світі.

"Апостроф" розповідає про історію свята та традиції його святкування у світі.

Читайте також: В Україні нові правила виплат на дитину: як отримати гроші

Цього дня світова спільнота закликає зупинити домашнє насильство над дітьми, проводить освітні компанії для дітей щодо того, куди вони можуть звернутися в разі обмеження їхніх прав, та навчає суспільство звертати увагу на потреби дитини.

Як виникло свято

Міжнародний день захисту дітей – одне з найстаріших міжнародних свят. У 1925 році в Женеві (Швейцарія) проходила Міжнародна конференція Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, присвячена питанням прав дітей. Щоб привернути увагу громадськості до проблем дітей, було ухвалено рішення про започаткування цього свята. Але, на той час, це було не дуже популярно і тільки після закінчення Другої світової війни, коли в усьому світі з'явилася величезна кількість дітей-сиріт та дітей-інвалідів, проблема збереження їхнього здоров'я та добробуту стала дуже актуальною. В 1949 році, на Паризькому конгресі Міжнародної демократичної федерації жінок, 1 червня було оголошено Днем захисту дітей. А вже через рік, в 51 країні світу, в тому числі й в Радянському Союзі, був проведений перший Міжнародний день захисту дітей.

Міжнародний день дітей має свій прапор – зелене тло, на якому схематично зображено земну кулю та 5 різнокольорових людських фігурок. Земна куля символізує наш спільний дім, а її синій колір говорить про мир та єдність, яких ми можемо досягти, якщо ставимося один до одного з розумінням та любов'ю. Зелений колір – колір гармонії, свіжості та родючості. Різнокольорові людські фігурки символізують толерантність до різних рас та їх різноманітності. Синя фігурка на прапорі – символ Бога, котрий любить усіх однаково.

День захисту дітей в Україні

Міжнародний день захисту дітей в Україні було засновано у 1998 році, після підписання Президентом України Указу №568/98 "Про день захисту дітей". Ініціювали святкування цього дня в Україні Міністерство України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнський комітет із захисту дітей, Національний фонд соціального захисту матерів та дітей "Україна – дітям".

Як відзначають день захисту дітей у світі

У Польщі День захисту дітей відзначається врученням подарунків. Також організуються ігри та конкурси. У багатьох розважальних чи культурних місцях організують безплатний вхід для батьків із дітьми. У містах організують дитячі конкурси та вікторини. Дорослі дарують дітям іграшки, солодощі, книги та різноманітні ігри для розвитку.

У Японії цей день називається "Кодомот" і відзначається у п'ятий день п'ятого місяця щороку. Сім'ї запускають барвистих повітряних зміїв та виставляють фігурки самурайських воїнів у своїх будинках, як символ сили та хоробрості. У Токіо проводиться Дитяча Олімпіада, яка щорічно приймає тисячі дітей.

У Мексиці День захисту дітей чи "Ель-Діа-Ніньо" відзначається 30 квітня. Школи, парки та інші установи організовують різноманітні розважальні заходи. Заняття у школах замінюються іграми та веселими конкурсами. Цього дня мексиканські діти співають пісні під час запуску у повітря традиційного мексиканського дерев'яного вінка.

У Таїланді Національний день захисту дітей відзначається в другу суботу січня. Цього особливого дня дітям дозволено безплатний вхід у транспорт, розважальні парки, зоопарки, урядові установи, а також бази армії та флоту.

У Туреччині це свято відзначається 23 квітня. Діти займають місця в парламенті Туреччини та символічно правлять країною один день. Вони обирають президента, який звернеться до народу на телебаченні, а до кінця дня дитячий фестиваль проходить по всій країні. Дітям з усього світу пропонується брати участь та виступати у традиційних сукнях на різних фестивалях.

В Індії День захисту дітей відзначається 14 листопада. Щороку цього дня державні та недержавні установи організовують розважальні програми, змагання та інші цікаві заходи, щоб дати зрозуміти дітям, які вони мають права та просто зробити їх щасливими. Телевізійні канали також транслюють цікаві телепрограми для дітей. Дітям також заведено дарувати подарунки та шоколад.

Раніше "Апостроф" розповідав, як поліція під вогнем окупантів евакуювала трьох дітей-сиріт із прифронтового містечка на Донбасі.

Вас також може зацікавити:

"Постановка та замовлення": професор, яка довела студента до лікарні, записала відео з виправданнями

Киянин показав наслідки нічного удару "шахедами" по будинку, де спали четверо маленьких дітей

В Україну повернули ще одного викраденого окупантами хлопця