RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

День батька в Україні 18 червня: головні традиції та історія свята

У неділю, 18 червня, в Україні відзначають порівняно молоде свято "День батька", яке офіційно було затверджено у 2019 році, хоча до цього неформально тат вітали у третю неділю вересня, у Всенародний день батька.

"Апостроф" пише, як з'явилося це свято.

Зараз це свято набуло особливого значення, оскільки багато батьків зі зброєю в руках захищають своїх дітей від російського агресора.

Читайте: День батька в Україні: вітання та ідеї подарунків, якщо тато на фронті

Вперше це свято відзначили у США у 1910 році. Ініціатором дня, присвяченого батькові, виступила Сонора Смарт Додд з міста Спокан у Вісконсіні, яка таким чином хотіла віддячити своєму батькові, який сам виховав шістьох дітей. Жінка запропонувала встановити датою свята день народження її тата Вільяма 5 червня.

Проте пізніше святкування перенесли спочатку на 19 червня, а потім встановили для нього "плаваючу" дату - третю неділю червня.

Національним святом День батька став у США 1966 року. Пізніше до його відзначення у третю неділю червня приєдналися інші країни.

В Україні це свято започаткували на подяку представникам сильної статі, які сумлінно і самовіддано піклуються про своїх дітей. Метою свята є "створення сприятливих умов зміцнення інституту сім'ї", а також визнання ролі батька у вихованні дітей.

  • Вас може зацікавити:

Хочу, щоб тато повернувся: маленькі українці привітали своїх татусів із Днем батька

Повертайтеся живими з війни: зворушливі відео зустрічі тат з дітьми

Ти у нас – найкращий! Зворушливі вітання з Днем тата у листівках, віршах та прозі