RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Мобілізація йде "за планом": боєць ЗСУ перерахував серйозні проблеми з новобранцями

В Україні триває війна з російськими окупантами, і чиновники продовжують розширювати перелік осіб, які підлягають мобілізації. Але, як показує практика, намагаючись виконати план, ТЦК зовсім не дбають про якість поповнення бойових підрозділів ЗСУ.

Про це військовослужбовець ЗСУ, доброволець Олексій Бик написав у Facebook.

Читайте також: Мобілізація в Україні: яких фахівців найбільше потребують ЗСУ в липні

"Давно хотів написати кілька слів про наших воєнкоматів і діючу систему поповнення особового складу підрозділів новобранцями. Мені важко судити, скільки людей приходить за повісткою у військкомати. Можливо, зовсім мало. Але для будь-кого, хто займався комплектуванням підрозділів, цілком очевидно те, що військкомати працюють виключно на виконання плану і якість поповнення їх не цікавить жодного разу. Я розумію, що підрозділи виснажуються, сточуються, що їх потрібно поповнювати. Але ж не ким попало!", - пише Олексій Бик.

За його словами, якщо у роті, умовно, залишилося 50 боєздатних хлопців, а їх доукомплектують 20 хронічно хворими та інвалідами - рота боєздатнішою не стане.

"А так воно зазвичай і буває. Військкомати гребуть усіх, аби виконати план. І ось приїжджає до підрозділу поповнення: один із важкою формою геморою, інший із переломом хребта, а ще один із багаторічним алкоголізмом та всіма супутніми фізіологічними та психічними проблемами. Що мені, б***ть, з ними робити?”, – розповідає воїн.

Він наголосив, що в такому разі ці люди займають місце у штатному складі підрозділу. Тому, доукомплектуватись боєздатними новобранцями підрозділ не може, бо немає місць. А ці проблемні бійці фізично неспроможні виконувати бойові завдання.

Парадокс полягає в тому, що держава продовжує платити їм близько 120 тисяч зарплати щомісяця. , щоб військком виконав план. Причому звільнити когось з армії – це колосальна проблема. ВЛК не списує людей навіть зі страшними проблемами, на кшталт епілепсії. Але якщо людина занадто довго лікується від поранення – її виведуть зі штату одним рухом пальця", - пише Бик.

А як позбутися алкоголіка чи наркомана? Максимум, що може зробити командир, - це шляхом титанічної боротьби з бюрократією оштрафувати любителів речовин на певну суму.

"Але вони й надалі висітимуть у штатці, розкладатимуть дисципліну і нічого не робитимуть. Просто тому, що їм навіть зброю довірити небезпечно, не лише відправляти на завдання – бо додати такого до бойової групи означає поставити під ризик саму групу. Один такий чорт мало того, що приїхав на виконання завдань під речовинами, то він ще зброю втратив, а потім сам заблукав і добу ховався в сірій зоні, не приходячи до тями. І його х*й спишеш! Якщо пощастить, його вдасться сплавити в якусь резервну роту або на склади, але він і надалі продовжуватиме рухатися та отримувати свою "сотку" зарплати", - зазначив Бик.

Він наголосив, що всі згадані випадки цілком реальні. І це лише їхня мала кількість. І тому проблема набагато серйозніша, ніж здається.

"Повномасштабна війна триває півтора року. І триватиме ще довго, якщо не станеться дива. І якщо спочатку в наші ряди ставали здорові та мотивовані, то тепер часто стають ті, кому не вдалося відпетляти. Різницю в боєздатності між ними, гадаю, можна не пояснювати", – резюмував воїн.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше Апостроф повідомляв, що в Україні обмежили право на відстрочку від мобілізації.

Вас також може зацікавити:

Деяким категоріям мобілізованих дозволять служити за місцем проживання: хто у переліку

На Хмельниччині військкоми з погрозами увірвалися до приватного будинку: у ТЦК відреагували

"Я тобі зараз ноги зламаю!": на Хмельниччині спалахнув скандал за участю ТЦК, відео