RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Почався прийом заявок на компенсацію за зруйноване житло: покрокова інструкція

З вівторка, 1 серпня, стартує вже другий етап реалізації державної програми із забезпечення житлом українців, чия оселя була пошкоджена або знищена внаслідок збройної агресії РФ.

Про це інформує Мінвідновлення.

Власники житла, чия оселя була знищена росіянами, через застосунок Дія зможуть подати заяву на отримання компенсації для придбання нової квартири чи будинку.

Читайте: єВідновлення: як подати заявку на ремонт пошкодженого майна, якщо у вас немає смартфона

Наголошується, що отримати компенсацію зможуть тільки одноосібні власники житла, яке було зруйноване через бойові дії після 24 лютого 2022 року, вже не підлягає відновленню та розміщене на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій.

Аби подати заяву, спочатку потрібно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно та подати заяву на отримання компенсації, скориставшись послугою єВідновлення в застосунку Дія.

Для подання заяви потрібно вибрати пільгову категорію, якщо вона є, надати свої контактні дані та замовити у Дії довідку про несудимість.

Подані заяви розглядатиме спеціальна комісія, створена при органах місцевого самоврядування. Ці ж комісії обстежуватимуть знищене житло та прийматимуть рішення щодо надання компенсації.

Наголошується, що згодом буде відкрита можливість подачі заяви на отримання компенсації через ЦНАП, нотаріуса та орган соціального захисту.

Компенсація надаватиметься заявникам у формі електронного житлового сертифіката. Його можна буде використати для купівлі житла на первинному чи вторинному ринках, або ж інвестиції в майбутню нерухомість.

Наступним етапом розвитку програми допомоги буде виплата коштів для будівництва нового приватного будинку на власній земельній ділянці. Відповідний механізм наразі розробляється Міністерством відновлення.

Усю додаткову інформацію можна отримати на сайті програми єВідновлення в розділі "Зруйноване житло" або ж звернувшись на спеціальну урядову гарячу лінію 1545 (кнопка 2), або чат-боти Telegram чи Facebook Урядового контактного центру.

Нагадаємо, українці, у яких під час військових дій було пошкоджене житло, можуть подати заявку на отримання грошової компенсації через мобільний застосунок "Дія".

  • Вас може зацікавити:

Українцям відшкодують зруйноване війною житло: названі категорії, які отримають гроші першими

У міністерстві відновлення представили алгоритм компенсацій за зруйноване житло

Якщо у ваш будинок потрапив снаряд: що робити і куди звертатися за компенсацією