RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як не потрапити на гачок аферистів: в поліції розповіли про поширені схеми шахраїв

Війна в Україні стала підґрунтям для поширення шахрайських схем, заснованих на зловживанні довірою. Понад 60% українців не можуть безпечно користуватися інтернетом, і потрапляють на гачки аферистів. У групах ризику люди похилого віку, діти.

Департамент кіберполіції Національної поліції України розповідає про деякі схеми шахрайств та правила безпеки, які допоможуть викрити аферистів.

Незнайомі люди, що приходять до вас і пропонують купити дешеві товари можуть бути шахраями, які намагаються дізнатися, де ви зберігаєте заощадження, і викрасти їх. Щоб вберегтися в поліції рекомендують не пускати незнайомців додому, залучати до розмови сусідів або телефонувати родичам, повідомляти про підозрілих людей поліцейським за номером 102.

В разі якщо незнайомці і кажуть, що у зв’язку з проведенням грошової реформи треба замінити старі купюри на нові – це шахрайство. Людей, що так кажуть не рекомендують пускати в домівку, розказувати про візит родичам, і повідомляти про них на номер 102.

Дзвінки "вашу карту заблоковано", "з вашого рахунку хочуть списати гроші", "нові правила під час воєнного стану" – також є методами шахрайства. Якщо невідомі просять надати номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії або ж ввести пароль, який надійшов у CMC - це шахраї. Справжні співробітники банку не запитують таку інформацію. В разі такого дзвінка треба покласти слухавку і набрати 102.

Дзвінки вночі або вранці із повідомленням, що родич потрапив у біду, і проханням передати гроші – шахрайство. Зловмисники можуть видавати себе за сина/дочку, онука/онучку, які потрапили у біду (скоїли ДТП, опинилися у поліції тощо). Шахраї можуть представлятися лікарями або поліцейськими і пропонувати допомогу у вирішенні "проблеми" за винагороду. В такому разі треба покласти слухавку і перевірити, де знаходиться вказаний родич, а також повідомити на 102.

Повідомлення "Під час війни ви можете отримати соціальну допомогу" про отримання різноманітних виплат від органів влади або благодійних фондів – теж шахрайство. Шахраї таким чином дізнаються анкетні дані, номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії. В разі такого дзвінка треба покласти слухавку, звернутися до родичів і представників влади на предмет актуальної допомоги і повідомити у 102.

Повідомлення "Ви виграли автомобіль або побутову техніку" із номером, за яким можна отримати детальну інформацію теж може бути шахрайською схемою. Зазвичай шахраї просять сплатити 1% від вартості виграного товару, але як тільки постраждалий це зробить, незнайомці перестають виходити на зв’язок і зникають. В жодному разі не переводьте грошей незнайомцям і повідомте на 102 про такий випадок.