RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Пенсії з 1 вересня: чи будуть для українців доплати та індексація

Для українських пенсіонерів у вересні індексація пенсій не передбачена. Водночас, деякі категорії пенсіонерів можуть отримати виплати від ООН.

"Апостроф" розповідає, чи будуть доплати та підвищення пенсій в Україні.

Читайте також: Пенсію вже можна отримати міжнародним переказом: як це зробити через "Укрпошту"

Для українських пенсіонерів, до кінця 2023-го Кабміном не передбачена індексація пенсій, тому розмір пенсій залишиться без змін, за винятком пенсіонерів, яким протягом року виповниться 70, 75 або 80 років - для них нараховуватиметься вікова надбавка.

Цього року пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, продовжують отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 гривень. Пенсіонери віком 75-80 років отримують доплату у розмірі 456 гривень, пенсіонери віком 70-75 років - 300 гривень.

Варто зазначити, що розмір прожиткового мінімуму 2023 року залишиться незмінним, оскільки він "заморожений" через війну. На початку року мінімальна пенсія становила 2093 гривні та залишиться без змін до кінця 2023-го.

Пенсіонери, які живуть у прифронтовій зоні, у вересні отримають додаткові виплати від ООН. Додаткову грошову допомогу за рахунок коштів ООН можуть отримати пенсіонери, які відповідають таким критеріям:

  • внутрішньо переміщені особи, які мешкають на територіях активних або можливих бойових дій;
  • розмір пенсійної виплати не перевищує 3000 гривень на місяць;
  • не отримували з 01.03.2023 додаткових грошових виплат міжнародних організацій.

Заявку на отримання допомоги можна заповнити на інформаційній платформі (edopomoga.gov.ua). Розмір додаткової грошової допомоги визначається як різниця між 3000 гривень та пенсійною виплатою, але не може бути меншою за 100 гривень. Наприклад, якщо пенсіонер отримує, наприклад, пенсію 2400 гривень, йому доплатять 600 гривень.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроект про посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та інших осіб.

Вас також може зацікавити:

Куди звертатися у разі втрати або обміну паспорта: рекомендації пенсіонерам

В Україні планують підвищити пенсії: якими будуть суми виплат у 2024 році

Виплати пенсій по інвалідності: чого слід очікувати українцям з 1 вересня