RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Україні зафіксували північне сяйво: фото рідкісного явища

У ніч на 25 вересня у небі над Харківською областю було помічене незвичайне сяйво за формою, що нагадує червоні стовпи світла.

Про це пишуть на форумі Київського клубу любителів астрономії Astropolis.

Читайте також: 2023 рік не перестає дивувати: астероїд, що пронісся над Європою, потрапив на відео

"Фото було зроблено у Богодухівському районі Харківщини, у селищі міського типу Коломак, географічні координати - 49,8° північної широти. Час фіксування явища - 25 вересня 2023 03:15 за Києвом", - йдеться у повідомленні.

Він розповів, що готувався до спостережень за нічним небом та випадково помітив слабке сяйво в небі. А найяскравішим явищем було за 20 хвилин до того.

За інформацією фахівців, причиною явища стала сильна геомагнітна буря, яка накрила Землю в ніч проти 25 вересня. Її спричинило прибуття викиду корональної маси, що стався на Сонці 20 вересня. Саме ця маса викликає сонячний вітер, який, потрапляючи до земної атмосфери, викликає свічення. Заряджені частки, що прибули від Сонця, потрапляють в атмосферу, і під дією магнітного поля Землі спрямовуються до північного або південного магнітного полюса. Там вони входять у верхні шари атмосфери, стикаються з молекулами або атомами атмосферних газів, збуджують їх і змушують випромінювати видиме світло. Так виникають дуги, смуги, стрічки, плями та інші форми полярного сяйва. Вони можуть бути різного кольору, але зазвичай це досить яскравий відтінок.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в небі над Києвом помітили дивне сяйво помаранчевого кольору у вигляді стовпа світла.

Вас також може зацікавити:

В Україні спостерігали незвичайне природне явище: фото

Північне сяйво над Україною: користувачі соцмереж поділилися вражаючими фото

Українці зможуть побачити рідкісне небесне явище: що таке "Сяйво да Вінчі" і коли його спостерігати