RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Звідки з'явився міф про нещасливу п'ятницю 13-го: історія і цікаві факти

Здавна про п'ятницю 13 існує багато міфів та легенд. Є кілька версій походження цього забобону - однією з найпоширеніших вважається історія 13 жовтня 1307 року, коли за наказом французького короля Філіпа IV було заарештовано і страчено тисячі лицарів-тамплієрів.

"Апостроф" розповідає, чи варто боятися цієї п'ятниці 13 і які події відбулися цього дня.

Читайте також: Сонячне затемнення переверне життя цих знаків Зодіаку: на кого чекає новий роман, а на кого - прорив у кар'єрі

У п'ятницю 13 жовтня 1307 року за наказом Пилипа IV Красивого були заарештовані всі французькі тамплієри. Їх звинуватили в єресі та катували, доки вони не "зізналися" у всіх гріхах. Це звільнило Пилипа Красивого від обов'язку сплатити величезні кошти, які він позичав біля ордену, і виправдало пограбування орденського майна. Папа римський Клемент V не дуже хотів, але під тиском короля Пилипа, який приклав руку до його інтронізації, офіційно розформував орден. І хоча всі землі тамплієрів переходили до ордена Госпітальєрів, Пилипу вдалося заволодіти великою частиною земель ордена у Франції. Влада деяких інших європейських країн також переслідувала орден у судовому порядку, намагаючись зменшити кількість церковних володінь. Через сім років після тієї п'ятниці 13-го три лідери тамплієрів, включно з Великим Магістром Жаком де Моле, були спалені живцем французами після того, як вони публічно відмовилися визнавати за собою будь-яку провину.

Жак де Моле

Також є скандинавська версія. Згідно з популярними скандинавськими міфами 12 богів зібралися на святкову вечерю в раю вікінгів Валгаллі, не запросивши 13-го бога-дебошира Локі. Локі вмовив сліпого бога темряви Гальдра, вбити стрілою з омели бога щастя та радості Бальдра. Коли бог щастя та радості помер, це стало днем, коли вся Земля засумувала. Таким чином, у скандинавській традиції передвістя невдачі стало асоціюватися з числом 13.

Далі йде місячна версія. Вона вказує на зв'язок між п'ятницею 13-го з місячним календарем, згідно з яким у тринадцятий день починається повна фаза місяця. Щодо повні, своєю чергою, існують інші забобони, які, зокрема, не рекомендують розпочинати у такий час важливі справи, робити хірургічні операції. Також, у повний місяць спостерігається сплеск злочинності, самогубств, хвороб, нещасних випадків та аварій, що іноді називається "Чорною п'ятницею".

Не варто забувати й про Біблійну версію. П'ятниця вважається нещасливим днем, зокрема тому, що в цей день був розіп'ятий Ісус Христос. До того ж, за свідченням деяких дослідників, розп'яття відбулося 13 числа місяця нісана єврейського календаря. Таким чином, за цією версією п'ятниця 13-та стала знаменною датою, коли після смерті Божого Сина у світі запанувало Зло. До того ж, саме у п'ятницю вночі за релігійними віруваннями перед єврейським шабатом активізуються темні сили та починається сатанинський шабаш.

Цікаві факти про п'ятницю 13

  • Число 13 вважали невдалим через те, що воно йде відразу після 12, яке вважається ідеальним числом: 12 місяців на рік, 12 знаків зодіаку, 12 Олімпійських богів, 12 подвигів Геракла, 12 колін Ізраїлевих, 12 апостолів Ісуса Христа та 12.
  • Цікаво, що знаки на звороті долара включають 13 рівнів піраміди, 13 зірок над головою орла, 13 стріл у лапі орла та 13 листків на гілці оливи.
  • У багатьох лікарнях немає палати номер 13, а в багатьох аеропортах немає секції 13. Чому? Швидше за все, це також через народні забобони.
  • Військово-морські сили Великої Британії збудували корабель "П'ятниця 13-те", який символічно вперше вийшов у море саме в цю дату. Більше його ніхто ніколи не бачив.
  • У Парижі відома практика, коли забобонні люди наймають людину, яка в якомусь місці (кафе, музей, дім тощо) стане чотирнадцятим гостем.
  • 13 січня 1989 р. у Великій Британії всі комп'ютери були заражені вірусом "П'ятниця, 13-", відомим також як Jerusalem. Він досі іноді активізується, коли 13 число припадає на п'ятницю.
  • Відомі люди, які народилися в п'ятницю 13: Маргарет Тетчер (13 жовтня 1923), Бутч Кесседі (грабіжник банків та поїздів, 13 квітня 1866), Фідель Кастро (13 серпня 1926).
  • У США, у місті Лік-Спрінгс, штат Індіана, досі діє закон, що в п'ятницю 13-му всім чорним котам господарі, коли випускають їх на вулицю, зобов'язані одягати дзвіночки.
  • Президент США Франклін Рузвельт боявся числа 13 і ніколи не мандрував тоді та не давав обідів на 13 осіб. Також п'ятниці 13 боялися Наполеон та Герберт Гувер.
  • Афінські Олімпійські ігри відкрилися 13 серпня 2004 року.
  • На "чортовому колесі" Віденського парку атракціонів Пратер немає кабіни під номером 13. А в США у багатьох готелях немає 13 номерів.
  • Боязнь числа 13 називається трискайдекафобія. А якщо ви боїтеся саме п'ятницю 13, в медицині це називається параскаведекатріафобія або фріггатріскаідекафобія.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що, за словами астрологів, не можна на ніч залишати на столі немиті тарілки, оскільки це призведе до сварок та непорозумінь у будинку.

  • Вас також може зацікавити:

Найгірша ідея - дитячі речі: чому не можна робити ганчірки зі старого одягу

Допоможуть знайти багатство: п'ять речей на кухні з особливою енергетикою

Які імена не варто давати дитині: дві народні прикмети